Menu Zavřít

Rušno v kabelech

3. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Média

PRAHA (jid, zdf) – Významné změny oznámily v minulém týdnu hned tři tuzemské kabelové televize. Poslední zářijový den společnosti kolem televize Prima podepsaly dvě klíčové dohody s firmou RTV Galaxie provozující vysílání stejnojmenné stanice. Společnost FTV Premiéra držící licenci televize Prima společně s její servisní organizací TV Produkce nyní bude pro RTV Galaxii zajišťovat výrobu pořadů, především zpravodajských relací. FTV Premiéra rovněž bude zajišťovat provozní činnosti držitele licence Galaxie. Obě dohody logicky navazují na záměr firmy GES Media Holding. Ta kontroluje firmu FTV Premiéra a už v létě oznámila svůj úmysl získat stoprocentní podíl v RTV Galaxii. Holding chce z Galaxie vybudovat metropolitní televizi s vysokým podílem regionálního zpravodajství a s programovým schématem oslovujícím široké divácké spektrum. Plány GES Media Holdingu nyní čekají na souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Rovněž poslední zářijové pondělí zahájila své vysílání hudební televize Stanice O. Zkušebně odstartovala již o několik dní dříve, ale bez živých moderátorských vstupů. Stanice dostala do vínku dvacetimilionový vklad od akcionářů. O výnosnosti jejich investic rozhodne zájem zadavatelů reklamy a především ochota kabelových operátorů platit hudebnímu kanálu za zařazení do nabídky. Podle dřívějšího vyjádření ředitele televize Jiřího Němečka však její vlastníci nejsou na projektu ekonomicky závislí a rok nebo dva nebudou vyžadovat zisky (EURO 20/2002).
První říjnový den oznámila firma Galaxie sport zařazení programu sportovní televize do základní nabídky Klasik kabelové sítě společnosti UPC a do nabídky Rodina digitálního satelitního vysílání UPC Direct. V nejbližších dnech podle ředitele Galaxie sport Jiřího Hojgra bude uzavřena také smlouva s kabelovým operátorem sítě Intercable. Sportovní stanice se tak stane výrazně atraktivnější i pro reklamní zadavatele. „Do konce roku tak předpokládáme nárůst sledovanosti ze současných sedmdesáti tisíc až na tři sta třicet tisíc domácností,“ očekává Hojgr.
Počínaje říjnem společnost definitivně ukončila vazby na dříve mateřskou RTV Galaxii, která donedávna zajišťovala pro sportovní kanál servisní činnosti, a bude si výrobu pořadů zajišťovat sama. V současnosti hodlá Galaxie sport vypsat výběrové řízení na agenturu, která by prodávala reklamní prostor.
Programovým ředitelem stanice se stal Marek Kindernay, firma má pětadvacet zaměstnanců a několik dalších externích spolupracovníků. Od pondělka 7. října stanice mění své logo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).