Menu Zavřít

Rusnokova vláda zmírňuje protikorupční pravidla

5. 8. 2013
Autor: čtk

Vláda sice požádá sněmovnu o důvěru až ve středu, legislativně se už ale začala činit. A to i v tak zásadních otázkách, jako jsou pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Minulý týden schválila novelu zákona, která má upravit rok platící protikorupční pravidla. Chce je zmírnit, což kritizují neziskové organizace.

Protikorupční pravidla z loňského roku, jeden ze stěžejních kroků vlády Petra Nečase, se stala terčem kritiky, protože údajně ztěžovala firmám soutěžit v tendrech. Tým bývalého ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského proto přišel s revizí několika předpisů. Když vláda padla, zůstala novela v šuplíku.

Rusnokova vláda se ale s původním návrhem nespokojila a protikorupční pravidla omezila ještě do větší míry. Ze zákona má zmizet povinnost používat elektronické aukce nebo konzultovat zadávací podmínky u nadlimitních zakázek s takzvanou osobou se zvláštní způsobilostí. Odloží se také povinnosti zpracovávat oponentní posudky vládě při schvalování významných zakázek. „Nám se to zdá spíše probyrokratické, s obrovskými náklady a z hlediska času takřka nerealizovatelné,“ uvedl nový ministr pro místní rozvoj František Lukl (na snímku) pro Český rozhlas.

Kvůli tomu ministerstvo ostře kritizují neziskové organizace, které se na návrhu původní protikorupční novely podílely. „Zákon je vždy v hledáčku vlivných zájmových skupin a lobby, které na veřejných financích různými způsoby profitují a snaží se přizpůsobit pravidla tak, aby co nejvíce vyhovovala jejich zájmům,“ říká David Ondráčka z Transparency International s tím, že bude ostře sledovat postup novely Poslaneckou sněmovnou. Tam se její znění ještě může podstatně upravit. Vzhledem k tomu, že jen v připomínkovém řízení se objevilo přes 300 připomínek, je jasné, že snahy o úpravu zákona nejsou malé.


O korupci čtěte více:

Klub na obranu demokracie: Problém korupce se nedá řešit na úkor politických svobod

Codexis: Verdikt k politické korupci má u soudů nejvyšších pater skutečně premiéru

WT100

Korupce? 15 procent Čechů přiznává osobní zkušenost


  • Našli jste v článku chybu?