Menu Zavřít

Rusnokův kabinet za jeden měsíc rozdal zakázky za miliardu korun

12. 8. 2013
Autor: Redakce

Od chvíle, kdy ministři vlády Jiřího Rusnoka usedli do svých křesel, uplynul do neúspěšné žádosti o důvěru v polovině minulého týdne necelý měsíc. Za tu dobu se prezidentský kabinet dokázal neobvykle hbitě činit.

K dobře známým rošádám ve vedení státních firem a přidělování objemných dotací můžeme přičíst veřejné zakázky. Týdeník Euro z veřejně dostupných zdrojů zjistil, že za krátkou dobu rozdala Rusnokova vláda veřejné zakázky v hodnotě přesahující jednu miliardu korun. Jen o něco nižší hodnota odpovídá částce, za niž vypsala zcela nové, dosud nepřidělené tendry.

Přesně jednu miliardu a sto šedesát milionů korun. Tolik peněz Rusnokovi ministři utratili v tendrech za necelé čtyři týdny. Nejvíce se činilo ministerstvo vnitra, v jehož čele stojí Martin Pecina. Jeho úřad má za sebou nákup elektrické energie za 615 milionů korun. V příštích dvou letech mu ji bude dodávat společnost Centropol Energy. Ústecká firma v poslední době úspěšně proniká do státní správy. Nedávno se stala dodavatelem energie například do České národní banky nebo na ministerstvo spravedlnosti.

Vypisují se i nové zakázky

To je koneckonců další úřad, který ještě před požádáním vlády o důvěru rozdal velký objem veřejných zakázek, celkem za 220 milionů korun. Podstatnou část tvoří tendr na dodávku zemního plynu, který získala společnost Lumius podnikatele Pavla Miklase. Hodnota zakázky se vyšplhala na 125 milionů korun. Kromě toho ministerstvo utratilo ještě za nákup elektřiny a za antivirovou ochranu. Nemalé částky v poslední době odkleply také ministerstvo obrany (66 milionů ve veřejných, tedy nikoli armádních tendrech) a ministerstvo financí (64 milionů).

Fakt, že ve veřejných zakázkách vláda rozdala tolik peněz (alespoň vezmeme-li v úvahu nezvykle krátké časové období), není možné svádět jen na Jiřího Rusnoka a jeho ministry. Většina tendrů byla vypsána už za vlády Petra Nečase, nemluvě o tom, že řada menších zakázek ministrovi na stole ani nepřistane. Ovšem náměstkům, které Rusnokovi ministři vybírali, už ano. Nemluvě o tom, že vláda bez důvěry zakázky přidělovala, ale také vypisovala nové.

Pokud zohledníme jen nově zahájené tendry, spustila vláda nákup zboží a služeb v hodnotě 910 milionů korun.


Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Úřednická vláda nebude rozhodovat o surovinové politice

WT100

Rusnokova vláda nemá podporu veřejnosti, odhalil průzkum

  • Našli jste v článku chybu?