Menu Zavřít

Rusové by koupili podíl Američanů

29. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

Ruský petrolejářský koncern Lukoil zkoumá možnosti, jak získat podíl americké společnosti ConocoPhillips v České rafinérské, která provozuje rafinerie v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Informuje o tom ruský list Vedomosti s odvoláním na domácí a americké zdroje. Lukoil již dříve deklaroval, že plánuje akvizice na evropských trzích a prvním krokem by mohl být právě nákup podílu v českých rafineriích. Transakci může napomoci i skutečnost, že Lukoil pěstuje dobré vztahy s firmou ConocoPhillips, která letos v březnu získala více než 17 procent akcií ruského gigantu.
Majoritním vlastníkem České rafinérské je ale prostřednictvím Unipetrolu polský PKN Orlen, 49 procent akcií si rozdělili stejným poměrem (16,33 procenta) tři minoritní akcionáři, Agip, Shell a ConocoPhillips. Když kterýkoliv z nich obdrží nabídku na odkup podílu, musí se nejdříve obrátit na ostatní podílníky, kteří mají předkupní právo. Hodnota podílů v České rafinérské by měla být oceněna každý rok. Týdeník EURO má ale informace, že ani Shell, ani Agip o podíl Američanů nemá zájem. Není jasné, jak se zachová PKN Orlen, když nabídku dostane.
Otázkou však je, zda údajný záměr Lukoilu není součástí jisté širší dohody mezi Rusy, Američany a Poláky. Dávalo by to smysl. ConocoPhillips totiž měl v rámci privatizace Unipetrolu získat od PKN Orlen sto čerpacích stanic Benziny, ale Poláci neprodali Američanům nic (stejným způsobem se zachovali vůči dohodám s českým Agrofertem). Zatímco firma podnikatele Andreje Babiše se s PKN Orlen soudí, ConocoPhillips se - podle nejnovějších, ale nepotvrzených zpráv - snaží o vyrovnání či kompenzaci. Další zprávou, která do tohoto kontextu logicky zapadá, je informace o jednáních mezi PKN Orlen a Lukoilem ohledně osudu rafinerie v litevském Mazeikiu, která má zásadní problémy se zásobováním ropou z Ruska. Rafinerii získal PKN Orlen, avšak kupní cenu ještě nezaplatil. V ruském tisku se nyní spekuluje o tom, zda rafinerii v Mazeikiu a také celý Unipetrol nekoupí - v rámci širších geopoliticko-ekonomických dohod - právě ruským státem ovládaný Lukoil. (il)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).