Menu Zavřít

Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí stagnoval na 2,4 procenta, lehce překonal očekávání

30. 11. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Meziroční růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí letošního roku podle zpřesněných údajů stagnoval na 2,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). První odhady úřadu uváděly, že meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) proti druhému čtvrtletí zpomalil na 2,3 procenta.

Statistici také upravili údaje o mezičtvrtletním růstu HDP, který dříve odhadovali na 0,4 procenta. Dnes uvedli, že dosáhl 0,6 procenta.

K meziročnímu růstu českého hospodářství přispěla podle ČSÚ hlavně domácí poptávka. „Významně rostla investiční aktivita podniků. Vyšší výdaje jsme zaznamenali u vládních institucí a růst podpořila i útrata domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Tuzemská ekonomika roste od konce roku 2013.

Útrata domácností stoupla mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 3,1 procenta. Nejvýrazněji rostla podle ČSÚ spotřeba předmětů s dlouhodobou trvanlivostí. Rostly i výdaje na spotřebu u vládních institucí, a to mezičtvrtletně o 2,3 procenta a meziročně o 5,3 procenta.

Hrubý domácí produkt a hrubá přidaná hodnota:

 Hrubý domácí produkt a hrubá přidaná hodnota

Zdroj: ČSÚ

Především kvůli zvýšené investiční aktivitě státu, ale i pokračujícím investicím firem pokračoval ve třetím čtvrtletí vysoký růst investic. Podpořily ho hlavně investice do staveb, strojů včetně dopravních prostředků i do produktů duševního vlastnictví. Objem nákladů na mzdy ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 9,4 procenta. Zaměstnanost proti loňsku stoupla o 1,2 procenta.

Saldo zahraničního obchodu se ve třetím čtvrtletí proti loňsku snížilo o 22,5 miliardy korun. Vývoz stoupl meziročně o 4,5 procenta a dovoz o 6,2 procenta. Na růstu vývozu se podle ČSÚ nejvíc podílel obchod s elektronikou a kovy. Růst dovozu táhl obchod s elektronikou a stroji.

CIF24

Přečtěte si: Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

 Jan Antonín Baťa slétal celý svět, aby našel pro firmu a zaměstnance uplatnění.

Přečtěte si také:

Česko za sto let: máme na to, stát se silnou a technologicky vyspělou zemí

Studie: Digitalizace zdvojnásobí růst produktivity a zvýší HDP Česka až o 26 miliard eur ročně

Vláda má plán investic do roku 2030: do sedmnácti tisíc projektů chce dát 3,45 bilionu korun

Komentář: Sýčkování na prosluněné stráni

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).