Menu Zavřít

Růst ekonomiky eurozóny loni zpomalil, nezaměstnanost zůstává na 10letém minimu

31. 1. 2019
Autor: čtk/AP

Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských 2,3 procenta. Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v prosinci zůstala beze změny na 7,9 procenta. Byla tak nejníže od října 2008. V celé Evropské unii pak činila 6,6 procenta a byla ve srovnání s listopadem též beze změny. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat.

Ve čtvrtém čtvrtletí se HDP oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,2 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters zůstalo stejné jako ve třetím kvartálu, tedy na nejslabší úrovni za čtyři roky.

Eurozóna se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Mezinárodní měnový fond (MMF) začátkem minulého týdne snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Na příští rok v eurozóně nadále počítá s růstem o 1,7 procenta.

V celé Evropské unii se loni HDP podle údajů Eurostatu zvýšil o 1,9 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU zůstal na 0,3 procenta, což je na stejné úrovni jako ve třetím kvartálu.


Čtěte komentář: Zpomalujeme, jaký div

Makrooko Miroslava Zámečníka


V prosinci 2017 byla míra nezaměstnanosti v eurozóně na 8,6 procenta, v celé EU pak 7,2 procenta.

Podle Eurostatu bylo v prosinci v eurozóně bez práce 12,9 milionu lidí a v celé EU 16,3 milionu. Ve srovnání s listopadem se počet nezaměstnaných jak v eurozóně, tak v EU snížil o 75.000. Proti stejnému období předchozího roku klesl počet nezaměstnaných ještě výrazněji, a to o 1,17 milionu v eurozóně a o 1,53 milionu v celé EU.

Bez práce dál zůstává velké množství mladých lidí do 25 let. V prosinci bylo v této věkové skupině nezaměstnaných 2,39 milionu lidí.

MMF24

Ze zemí EU vykazuje i nadále nejnižší míru nezaměstnanosti Česká republika. Podle údajů Eurostatu činila v prosinci 2,1 procenta. Za ní následují Německo (3,3 procenta), Polsko (3,5 procenta) a Nizozemsko (3,6 procenta). Nejvyšší míru nezaměstnanosti si drží Řecko (18,6 procenta - údaj ze října) a Španělsko (14,3 procenta). Obě země ale zároveň zaznamenaly nejprudší pokles míry nezaměstnanosti.

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

 Čínský prezident Si Ťin-pching Přečtěte si také:

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Výběr daní se zlepšil. Stát loni na DPH získal 413 miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).