Menu Zavřít

Růst prodeje i daňová reforma. Automobilka BMW zvýšila zisk o čtvrtinu

8. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Německý výrobce luxusních automobilů BMW loni zvýšil čistý zisk o více než čtvrtinu na 8,7 miliardy eur (221 miliard korun). Firma těžila z růstu celosvětového prodeje a také z daňové reformy ve Spojených státech. BMW proto navrhne z loňského zisku zvýšit dividendu o 50 centů na čtyři eura na akcii.

Tržby se loni zvýšily o 4,8 procenta na 98,7 miliardy eur (2,5 bilionu korun). Podnik výrazně investoval do technologie výroby elektrických a samořízených vozů, výdaje na tuto oblast se zvýšily o 18,3 procenta na 6,1 miliardy eur.

Automobilka loni prodala o 4,1 procenta více vozů, celkem 2,46 milionu včetně značek Mini a Rolls-Royce. Odbyt elektrických a hybridních aut se zvýšil o 65,6 procenta na 103 080. Firma doufá, že letos se objem prodaných elektromobilů zvýší na 140 tisíc, příští rok jich chce dodat více než půl milionu.

MMF24


Více ze světa motorů čtěte na webu Autobible


S počtem 2,09 milionu prodaných vozů kmenové značky BMW nicméně automobilka zaostala za rivalem Daimler. Ten loni dodal o 200 tisíc vozů luxusní značky Mercedes-Benz více. BMW proto v současnosti pracuje na rozšíření nabídky o nové modely. Ty by firma mohla prodávat dráže, napsala agentura DPA.

Dále čtěte:

10 ekologických „kazítek“, kvůli kterým vás provoz auta stojí více peněz

Evropa chce jezdit na elektřinu. Letos se čeká boom prodejů

Auta budoucnosti: (bez)nadějné vyhlídky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).