Menu Zavřít

Růst průmyslu v lednu zrychlil na 5,5 procenta. Vzrostla i hodnota zakázek

15. 3. 2018
Autor: čtk

Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v lednu zrychlil na 5,5 procenta z prosincových 3,3 procenta. Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, strojů či elektroniky. Meziročně vzrostla také hodnota nových zakázek a tržby z průmyslové činnosti.

„Průmysl odstartoval nový rok růstem, který se obešel bez většího překvapení a který výrazně nezaostal za průměrným tempem v loňském roce,“ řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Lednový výsledek by byl však podle něj ještě lepší, nebýt citelného poklesu produkce v síťových odvětvích. Pokles výroby elektřiny související s nadprůměrně teplým počasím v lednu se ukázal být brzdou růstu průmyslu nejen v Česku, ale i v eurozóně, podotkl.

Solidní meziroční tempo růstu by mělo v následujících měsících pokračovat, doplnil analytik Raiffeisenbank František Táborský. Průmysl ale podle něj začne postupně limitovat vysoká srovnávací základna z předchozího roku, který byl extrémně úspěšný. Loni průmyslová výroba za celý rok zrychlila o 5,7 procenta. Pro tento rok odhadl mírné zpomalení tempa na solidní čtyři procenta. Největší výzvou pro průmysl v tomto roce bude udržení konkurenceschopnosti v prostředí nejrychleji rostoucích mezd od roku 2008, pokračujícího nedostatku zaměstnanců a dalšího posilování koruny, dodal.

„Je to velmi solidní rozjezd v letošním roce a důkaz, že průmysl zatím nepolevuje,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. I pro nejbližší měsíce má signály, že by se celkové hodnoty výroby neměly dostat do záporných čísel. „Firmy mají dostatek zakázek, i když ve výhledu do budoucna jsou podle našich informací spíše opatrné. Jak jsme již několikrát zdůrazňovali, v letošním roce očekáváme do určité míry zpomalení růstu,“ upozornil.

Cz Industrial Production

Zdroj: IEconomics.com

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v lednu stoupla o 5,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 13,9 procenta. U elektrických zařízení dosáhl růst dokonce 15,3 procenta. Produkce naopak poklesla třeba ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 16,1 procenta a v oblasti těžby a dobývání o 4,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Hodnota nových zakázek v lednu stoupla o 3,4 procenta. Zahraniční zakázky vzrostly o 3,9 procenta a tuzemské o 2,2 procenta. K růstu přispěla podle statistiků nejvíce odvětví výroby kovů či kovodělných výrobků a elektrických zařízení. Nových zakázek naopak ubylo například ve výrobě chemických látek nebo výrobě motorových vozidel.

Tržby v průmyslu meziročně stouply o 4,8 procenta. Tržby z vývozu se zvýšily o 4,5 procenta a domácí tržby o 5,1 procenta. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více lidmi se v lednu oproti loňsku také zvýšil, a to o 2,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda lidí v průmyslových firmách meziročně stoupla téměř o desetinu na 31.946 korun.

Zatímco meziročně průmyslová výroba v lednu rostla, meziměsíčně zaznamenala mírný pokles. V porovnání s prosincem 2017 produkce po očištění o sezonní vlivy klesla o 0,6 procenta.

ebf - tip - debata

Rok varu. Ekonomika se loni dostala na vrchol hospodářského cyklu

 Nakrmená kasa. Ještě není jasné, s jakým saldem skončí letošní hospodaření státního rozpočtu, je však zcela zřejmé, že to bude velmi dobré.

Dále čtěte:

Kde je ten národní kapitál?

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Ekonomickou situaci v Česku kladně hodnotí 44 procent lidí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).