Menu Zavřít

Rusům došla trpělivost. Chronicky ztrátové hutě Pilsen Steel skončily v úpadku

11. 3. 2019
Autor: anna vackova / e15

Zjišťuje se úpadek dlužníka Pilsen Steel. Těmito slovy začíná rozhodnutí, které vydal ve středu 6. března Krajský soud v Plzni a které posílá hutě a kovárny v areálu bývalé Škody Plzeň znovu do bankrotu. Insolvenční návrh podalo v polovině ledna vedení podniku Pilsen Steel dosazené vlastníkem. Tím je ruský VEB Kapital náležící do skupiny Vněšekonombank.

Jeden z největších českých podniků s ruskými vlastníky krachuje již podruhé. Prvně se tak stalo v září roku 2012, kdy byl vlastníkem plzeňských hutí byznysmen Igor Šamis. Po reorganizaci schválené o dva roky později se novým vlastníkem stala Vněšekonombank. Zastaralý podnik, který připomíná technické muzeum, byl dlouhodobě prodělečný. Například jen za rok 2017 vykázal ztrátu 595 milionů korun při tržbách 685 milionů. Vlastní kapitál dosahoval minus 2,7 miliardy korun.

Nový vlastník věřil v obrat k lepšímu, ale ten se nedostavil. Spíše naopak. Na počátku letošního roku již neuhrazené dluhy přesáhly pět miliard korun, z toho 1,5 miliardy bylo více než tři měsíce po lhůtě splatnosti. Pilsen Steel dluží hlavně firmám ze skupiny Vněšekonombank (přes 4,5 miliardy korun), druhým velkým věřitelem je Mezinárodní investiční banka se sídlem v Moskvě.


Český kapitál v úzkých. Zpomalení ekonomiky jako první postihne strojírenství

 Strojírenství - ilustrační foto


Jak lze vyčíst z informací v insolvenčním rejstříku, neuhrazené závazky v řádu desítek milionů korun mají u Pilsen Steel i české firmy. Své pohledávky přihlásily například firmy Ditherm, Pilsen Tools, Výzkumný a zkušební ústav Plzeň nebo česká dcera koncernu Siemens.

EBF24

Bankrot plzeňských hutí je špatnou zprávou pro 652 zaměstnanců podniku. Ti již od počátku roku nechodí do práce a pobírají 75procentní náhradu mzdy. Další odstávku podnikové odbory podmínily prodloužením kolektivní smlouvy. Podle původní dohody měla být odstávka dvouměsíční, ale vedení podniku ji nedávno prodloužilo až do konce tohoto roku.

Dále čtěte:

Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

Kde se líhnou miliardáři. Bývalí majitelé Škody Holding vydělali až 50 miliard

Motorpal získal miliardovou zakázku v Indii. Očekává skokový růst výroby a tržeb

Mzdové dostihy budou pokračovat i letos. Tempo ale zvolní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).