Menu Zavřít

RŮŽOVÝ BŘEZEN

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Zahraniční obchod

Znehodnocení koruny snad konečně zabralo a zahraniční obchod zaznamenal přírůstky. Po černém únoru přišel růžový březen. Export stoupl o 4,2 procenta, a dovoz dokonce o 8,1 procenta. Schodek tak ale vyrostl na úctyhodných 11,6 miliard y korun. Tím se blíží číslům z doby hospodářského růstu v letech 1996 a 1997.

Struktura prudce vzrostlého dovozu naznačuje zvýšení spotřeby domácností, a zda se k tomu přidá i investiční poptávka, to asi uvidíme až za další měsíc. Jednoznačné ovšem je, že v exportní výkonnosti se neobjevily žádné nové pozitivn í ostrůvky - pořád to je hlavně o mladoboleslavské Škodě Auto a dalších výrobcích z automobilového odvětví.

WT100

V druhém pololetí by se podle dostupných prognóz měla začít oživovat poptávka v západní Evropě a zejména v sousedním Německu. Je otázkou, zda kromě Škody Auto a několika dalších firem v zahraničních rukou bude ještě někdo schopen využít tuto šanci, kterou ještě umocňuje stabilizace kursu koruny na hladinách o více než deset procent nižších oproti stavu před čtyřmi měsíci.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).