Menu Zavřít

RWE Gas Storage pronajímá zásobníky plynu

13. 1. 2010
Autor: profit

Největší provozovatel podzemních zásobníků zemního plynu v Česku RWE Gas Storage pronajal v aukci skladovací kapacitu 45 milionů krychlových metrů. Další aukce se uskuteční 3. února.

Autor: Jakub Stadler

EBF24

Vydražená nová skladovací kapacita vznikla rozšířením zásobníku u Tvrdonic na jižní Moravě. Z původních deseti zájemců uspělo v elektronické aukci pět firem. Cena za skladovací kapacitu na deset let se vyšplhala na 1,96 Kč za m3 ročně. Podnikatelé mohou začít využívat nově získanou skladovací kapacitu od 1. dubna. „Nabídka nové skladovací kapacity, která přispěje ke zvýšení bezpečnosti dodávek plynu v ČR, je výsledkem změny regulace cen za uskladnění plynu v roce 2006 a změny metodiky přidělování skladovací kapacity ze strany Energetického regulačního úřadu,“ uvedl jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.

Vysoká poptávka vychází podle Veleby i ze zkušeností obchodníků z přerušení dodávek z Ruska v lednu 2009, kdy se ukázala klíčová role podzemních zásobníků. V důsledku přetrvávající poptávky po skladovací kapacitě plánuje společnost RWE Gas Storage rozšířit do roku 2014 objem svého virtuálního zásobníku o dalších 620 milionů krychlových metrů na téměř tři miliardy metrů krychlových.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).