Menu Zavřít

RYBA NA UDICI

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Metrostav

MMF24

Akciová společnost Metrostav získá vlastníka, který bude tvrdě vyžadovat zvýšení zisků. Majoritním akcionářem firmy se podle předběžné dohody stane PCTC Management, který má zázemí ve švédském venture fondu. Nový vlastník se tak zřejmě bude chtít aktivně podílet na řízení firmy, aby zhodnotil vložené prostředky. Téměř dvoutřetinový podíl Metrostavu kupuje od dosavadních domácích majitelů, investičních fondů Komerční banky a České spořitelny.
Ve druhém kole výběrového řízení dostal PCTC Management přednost před dalšími zahraničními investičními fondy, cena transakce se prozatím tají. Stoprocentním vlastníkem PCTC Management je nizozemská investiční společnost Procuritas Investment Partner. J ejí správce, švédská firma Procuritas, se dosud angažoval výhradně ve Skandinávii, kde do svého správcovského portfolia získal od roku 1986 dvanáct firem, představujících majetek v hodnotě kolem pěti miliard korun
Obrat Metrostavu vloni přesáhl pět a půl miliardy korun a letos by se měl ještě o půl miliardy zvýšit. Za minulý rok dosáhl čistý zisk necelých 157 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).