Menu Zavřít

Rybí arbitráž

2. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Czechoslonor

ebf - tip - debata

PRAHA (foj) - Česko čeká další arbitrážní řízení s nespokojeným zahraničním investorem. Norská exportní firma Czechoslonor, která do ČR dováží především mořské ryby, požaduje po státu odškodnění ve výši 240,391 milionu korun. „Jedná se o spor dle Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic mezi Českou a Slovenskou federativní republikou a Královstvím Norska z roku 1992,“ říká mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Jak dodala, norská společnost v žádosti o odškodnění nespecifikuje, které body dohody mělo Česko porušit. „Domnívá se však, že její škoda byla způsobena jednáním, respektive liknavostí státních orgánů České republiky,“ dodala Krainová.
Czechoslonor v Česku spolupracoval především s výrobcem produktů z chlazených mořských ryb, společností Rybenor v Mlékojedech na Litoměřicku. Závod, který ročně zpracovává zhruba 4800 tun ryb a zaměstnává 80 lidí, je od loňského září v konkurzu. „Majitelům Czechoslonoru se nelíbí časové průtahy konkurzu na mlékojedskou firmu, které dle nich znehodnocují investice norské firmy v Česku, proto požadují odškodnění,“ sdělil zdroj obeznámený se situací. Vyjádření Czechoslonoru se týdeníku EURO nepodařilo získat.
Kde se uskuteční soudní či arbitrážní řízení, zatím není jasné. Krainová tvrdí, že dohoda s Norskem upravuje několik možností. „Pokud bude řízení vůbec zahájeno, záleží na tom, u které rozhodčí instituce zahájí investor arbitrážní řízení,“ dodala mluvčí.
O tom, že k arbitráži nakonec dojde, svědčí poslední kroky, které podnikl resort financí. Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na advokátní kancelář, které bude Českou republiku ve sporu s Czechoslonorem zastupovat. Předpokládaná hodnota kontraktu je až sto milionů korun bez daně z přidané hodnoty. „Zadavatel požaduje poskytování služeb ve výši 33 600 hodin za čtyři roky plnění,“ uvádí ministerstvo jednu z podmínek vypsaného tendru. Kancelář, která chce v tendru uspět, navíc musí prokázat, že nejméně ve čtyřech přích zastupovala klienta u mezinárodní arbitráže. Resort financí chce advokáty, kteří budou hájit zájmy České republiky ve sporu s norskou společností, vybrat do konce letošního června.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).