Menu Zavřít

Rychlá čistka

11. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Existuje několik variant motivů změn ve vedení

Nečekaně rychlé personální zemětřesení se odehrálo v největší distribuční společnosti plynu, v Jihomoravské plynárenské (JMP). Představenstvo odvolalo z funkce generálního ředitele Libora Martínka (64), který podnik řídil od roku 1994. Dozorčí rada JMP ho z funkce předsedy představenstva sesadila bez udání důvodu před dvěma týdny a uložila představenstvu odvolat ho i z funkce generálního ředitele, což představenstvo v tehdejším složení neudělalo (EURO 14/2002).

Škaredá středa.

Dozorčí rada se sešla minulou středu (10. dubna), zasedání se nekonalo v Brně, kde JMP sídlí, ale v Praze na ministerstvu průmyslu a obchodu. Na návrh své předsedkyně Jany Vernerové z Fondu národního majetku rada odvolala z představenstva osoby, které nebyly ochotné Martínka sesadit z funkce generálního ředitele: Miloslavu Pavlicovou, Drahomíru Trunečkovou a Valtra Franze, bývalého ředitele závodu JMP v Jihlavě. V představenstvu zůstal pouze místopředseda Ivan Knoflíček, obchodní ředitel JME, k němuž dozorčí rada okamžitě dosadila Stanislava Plachého a Patrika Cholevu. Tyto informace týdeníku EURO potvrdila tisková mluvčí JMP Václava Weignerová. „Důvody změn nejsou v zápise dozorčí rady uvedeny,“ dodala Weignerová. Bývalého šéfa firmy se nám nepodařilo zastihnout.
Nové představenstvo na svém zasedání odvolalo z funkce nejen generálního ředitele Martínka, ale i finanční ředitelku Trunečkovou a šéfku odboru personálně-právního Pavlicovou.
Novým generálním ředitelem JME se pravděpodobně stane Ivan Knoflíček. Stanislav Plachý, který v JME již pracoval, ale firma se s ním zhruba před rokem rozešla, bude zřejmě obchodním ředitelem. Patrik Choleva, jehož jméno v plynárenských kruzích není známé, bude údajně zastávat funkci finančního ředitele.

MMF24

Proč?

Oficiální sdělení hovoří o tom, že důvod odvolání Martínka Fond národního majetku neuvedl. Týdeník EURO však zjistil, že se na dozorčí radě hovořilo o tom, že vedení JMP překročilo návrh na rozvoj investic. Tento argument se však zdá být pro odvolání dost chabý, neboť každý manažer je povinen předkládat dozorčí radě návrhy na investice, a ty jsou buď schváleny, nebo ne.
Zdroj blízký JMP v rozhovoru pro týdeník EURO uvedl, že za odvoláním manažerů nemůže být RWE, budoucí vlastník českého plynárenství. „Tato německá firma nemůže mít zájem na tom, aby se kolem JMP vznikla takto nepříjemná situace,“ dodal. V souvislosti s personálními změnami v JMP se spekuluje o různých motivech (EURO 12 a 14/2002). Týkají se dlouho očekávaného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci spojení německé RWE a Transgasu. Vrchní ředitel ÚOHS Vladimír Stankov 13. března rozhodl o prodloužení řízení, které se může protáhnout až několik měsíců. „Kauza se někomu může hodit jako politická karta před volbami. Dalším motivem mohou být zájmy některých generálních ředitelů distribučních firem plynu, které po nástupu RWE čeká odvolání. Pro ně je každý měsíc navíc dobrý,“ řekl týdeníku EURO jeden z ministrů Zemanovy vlády. Spekuluje se o tom, zda Martínek, který je dlouholetým příznivcem KDU-ČSL, nemohl v této věci ovlivnit lidoveckého šéfa ÚOHS Josefa Bednáře. Pokud je to pravda, tak lze rychlé jednání FNM v souvislosti s odvoláním manažerů JMP pochopit, neboť zpoždění v platbě může způsobit Fondu národního majetku finanční potíže. Proto se může odvolání Martínka vysvětlovat jako varovný signál pro ostatní generální ředitele distribučních společností plynu, kterým se RWE jako budoucí majoritní vlastník nelíbí.

Že by E.ON?

Další možné vysvětlení se týká významného akcionáře JMP (přes 38 procent akcií), německé společnosti E.ON, která je největším konkurentem RWE. Týdeník EURO získal informace, že při odvolání manažerů JMP se aktivně angažoval i člen dozorčí rady za E.ON Marian Rusko. Deník MF Dnes uvedl, že firma E.ON cítí malou naději, že se může dostat alespoň k části z privatizovaného majetku plynárenství. „Někdo z akcionářů se zřejmě snaží o to, aby degradoval nyní odvolané vedení JMP na nejnižší úroveň, a tím snížil cenu společnosti. V případě, kdyby ÚOHS náhodou rozhodl o tom, že část distribuce by měl koupit někdo jiný než RWE, tento investor by JMP získal za takové situace určitě levněji,“ řekl týdeníku EURO nejmenovaný plynárenský odborník.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).