Menu Zavřít

Rychle další revoluci

25. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Teorie domina připomíná někdejší strategii Lva Trockého

Představme si následující scénář: Další dominová kostka padá. Kyrgyzstán byl třetí v pořadí, stejně jako v Gruzii a na Ukrajině opozice svrhla tamní vládce. Pak přijdou další a další republiky bývalého Sovětského svazu, všude nakonec zavládne demokracie a spokojenost. Poslední na řadě bude moskevský Kreml.
Takhle si to možná představují idealisté. Pak si ovšem neuvědomují, že tato teorie domina připomíná strategii permanentní revoluce Lva Trockého, někdejšího vůdce velké říjnové revoluce. Samozřejmě - s opačným ideologickým nábojem.
Po revolucích nepřicházejí vždy ty nejšťastnější časy. Pro oblast bývalého Sovětského svazu tato teze platí možná ještě více než v jiných částech světa. V zemi, jakou je Kyrgyzstán, přináší nová situace více rizik než nadějí. Zřejmě to chápou Američané i Rusové, kteří se chtějí vyvarovat vzájemné konfrontace ve střední Asii.
Už během oranžové revoluce na Ukrajině se ukázalo, že hezká slova mohou být hodně vzdálena kruté realitě. Země se ocitla na pokraji rozpadu, byť o tom v revolučním zápalu mnozí nemluvili. Nelze vyloučit, že se napětí mezi západní a východní Ukrajinou časem zase vrátí. Hovořit o trvale stabilizované situaci rozhodně nemůžeme.
V Kyrgyzstánu je vše ještě složitější. Existuje tam napětí mezi jižními a severními klany. Vyloučit nelze spory mezi Kyrgyzy a Uzbeky. Tamní revoluce, označovaná spíše za státní převrat, neměla onen tradiční sametový, nenásilný průběh. Opozice, která svrhla prezidenta Askara Akajeva, je roztříštěná. Případné pokračující nestability by mohli využít narkobaroni či islámští fundamentalisté. Z toho plyne jediný možný závěr: Rusové a Američané se musejí spojit, aby přispěli ke stabilizaci země.
Z dnešního pohledu je ještě jasnější, jak velkou chybou byla studená konfrontace mezi Západem a Ruskem během dřívějších revolucí. Vladimir Putin si na Ukrajině počínal jako slon v porcelánu, Američané zase nedomýšleli, jaké vedlejší účinky může jejich podpora boji za svobodu mít. Dnes si může v bývalých sovětských republikách leckdo myslet, že k získání americké podpory mu postačí, když se postaví proti ruským zájmům. A když se přitom bude aspoň chvilku tvářit jako opravdový demokrat. Pozorování kyrgyzských událostí snad posílí realisty v Moskvě i ve Washingtonu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).