Menu Zavřít

Rychlé mobily a digitální zábava

27. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Veletrh se rozrostl o segment spotřební elektroniky

Informační technologie (IT) již dávno nejsou jen o počítačích, programech a spoustě těžko pochopitelných názvů či zkratek. Byznys tohoto segmentu je stále více o zábavě, mezilidské komunikaci a pronikání do oboru elektroniky. Vývoj v oboru zřejmě pochopili i manažeři společnosti BVV-Veletrhy Brno, organizátora veletrhu Invex, a letošní přehlídku technologických novinek rozšířili o samostatnou část Digitex, věnovanou digitální zábavě a spotřební elektronice. Sázka na aktuální trendy se zřejmě vyplatila. U desítek počítačů se tísnily houfy mladých, aby vyzkoušely nové hry a herní technologie, doslova obležené byly i pavilony věnované elektronice, digitální technice a moderním mobilním komunikacím.

Novinky jsou zpátky.

Brněnské výstaviště se místem pro setkání odborníků, podnikatelů a nadšenců v oboru informačních a komunikačních (ICT) technologií stalo letos již popatnácté. Přestože počet vystavovatelů oproti loňsku stoupl o sedm procent na 630 firem a organizací, působily výstavní plochy méně zaplněným dojmem. Zato nával studentů a baťůžkářů od druhého dne Invexu/Digitexu byl ohromující. Zástupy školáků doslova válcovaly manažery v oblecích. Kvůli státnímu svátku byl totiž veletrh zkrácen o páteční výstavní den, a brány se veřejnosti otevřely již v úterý. Z důvodů čtyřdenního režimu Veletrhy Brno předpokládají méně návštěvníků letošního Invexu, než bylo loňských 126 tisíc. Přijet na Invex ale letos stálo po delší době opět za to. Na brněnské výstaviště si ohlášení nových produktů „schovalo“ několik firem, přičemž hlavním lákadlem byly expozice telekomunikačních operátorů. Přehlídku novinek zahájil Český Telecom, který oficiálně ohlásil, že začal firmám nabízet telefonování přes internet, takzvanou IP telefonii. Služba s názvem ePhone využívá pro volání e-mailovou aplikaci Outlook 2003 od společnosti Microsoft.

Televize třikrát jinak.

Český Telecom (ČTc) rovněž na Invexu rozběhl souboj s mobilním operátorem T-Mobile o televizi „v kapse“. Zmiňované firmy totiž začaly testovat digitální televizní vysílání pro mobilní telefony využívající standardu DVB-H. Služba vycházející z konvergence různých technologií prozatím čeká na komerční uvedení z důvodů nedostatku vhodných přístrojů a malého pokrytí digitálním televizním signálem.
Majitelé fixních telefonů a vysokorychlostního připojení na internet se však mohou těšit na jiný typ moderní televize: v průběhu první poloviny roku totiž ČTc plánuje spustit vysílání TV programů přes pevnou linku (IP televizi) pomocí speciálního zařízení připojeného na internet. Uzavřený pilotní projekt prý bude spuštěn ještě před koncem letošního roku. Třetí „telekomáckou“ televizí představenou na letošním Invexu je Centrum digitální zábavy, společný projekt s Microsoftem. Jak název vypovídá, jde o multimediální zábavní zařízení s několika specifickými funkcemi: přijímač digitální televize ve formátu DVB-T, počítač s připojením na internet, DVD přehrávač a rekordér.

Plnohodnotné 3G od Vánoc.

Zřejmě největším očekáváním letošního Invexu, a to jak odborných návštěvníků, tak laické veřejnosti, byly UMTS služby, tedy třetí generace mobilních telefonů a sítí. Zatímco T-Mobile komerční službu spustil již týden před brněnským veletrhem, Eurotel na Invexu „jen“ oznámil ostrý start UMTS na začátek prosince. Pro návštěvníky svého stánku však připravil několik testovacích telefonů pro plnohodnotné 3G služby, zejména videohovory. Konkurenční T-Mobile zase lákal na nejrychlejší internet přes mobil v republice a „pro názornost“ svou službu, která je však ryze datová a nepodporuje videotelefonování, nazval jako Internet 4G. I bez telekomunikačních a televizních novinek byl letošní veletrh ve znamení několika premiér – prvně se v Brně prezentovala čínská společnost Lenovo, která koupila od IBM divizi osobních počítačů, vynálezce „pécéček“; na Invex poprvé v pozici ministryně informatiky přijela Dana Bérová. A byla vidět: prezentovala Česko jako zemi, která loni do počítačových a komunikačních technologií investovala přes dvě stě miliard korun, a předstihla tak například obdivované Irsko, nebo také spustila grantový projekt na podporu vysokorychlostního internetu, který mezi firmy, osoby, obce a neziskové organizace rozdělí během pěti let přes 800 milionů korun v dotacích.

Statisícová pařba.

Mladší sourozenec Invexu, veletrh Digitex, se kromě stánků se spotřební elektronikou nesl především ve znamení počítačových her. Jen pavilonem C, který byl věnován „paření“ na počítačích, prošlo podle předběžných odhadů asi sto tisíc návštěvníků, kteří si mohli vyzkoušet na tři sta herních zařízení – počítačů, herních konzol či mobilních telefonů Nokia N-Gage. Stává se také pomalu již tradicí, že na Invexu pořádá společnost Progamers finále Mistrovství ČR v počítačových hrách, na letošním čtvrtém ročníku si nejúspěšnější hráči mezi sebe rozdělili čtyři sta tisíc korun. Prémie v hodnotě pěti tisíc dolarů si pro změnu vysoutěžili hráči v turnaji Euro Cyber Cup, výše sto tisíc korun dosáhla dotace republikového šampionátu v mobilních hrách.

Digitální domácnost Multimédia nově Největší lokální telekomunikační firma Český Telecom již loni na brněnském výstavišti prezentovala - v podobě úvah a vizí - svůj projekt Digi Home, zaměřený na „centralizované“ řešení domácí zábavy. Bývalý generální ředitel operátora Gabriel Berdár si od multimediálního byznysu v podání Telecomu hodně sliboval, ale uvedení konkrétního produktu se jako šéf firmy nedočkal. Minulý týden představený projekt Centrum digitální zábavy, společné dílo ČTc a Microsoftu, v sobě spojuje několik produktů a služeb. Fundamentem je multimediální počítač, který svým designem a ovládáním připomíná DVD přehrávač, a připojuje se k televizi. Ostatně, přehrávání a záznam filmů či hudby na DVD nebo na CD je jednou z jeho funkcí. Základem je pak integrovaný přijímač digitální televize ve formátu DVB-T, jakýsi vylepšený set-top-box. Pro využívání interaktivních aplikací, například on-line hledání v telefonních seznamech, podávání sázek či hlasování v hitparádách, je potřeba alespoň základní vysokorychlostní připojení k internetu (informace od majitele počítače se odesílá přes internet, samotný obsah „přichází“ do televize vzduchem přes digitální vysílání). Počítač je vybaven mikroprocesorem Intel a je řízen novým operačním systémem Microsoft Windows XP Media Center Edition (v české verzi), celé zařízení je tudíž personifikovatelné jako počítač, například ovládací menu lze položkově či barevně sestavit dle preferencí uživatele. Zařízení lze využít pro sledování digitální televize, správu fotografií, nahrávání vysílaných filmů, brouzdání po internetu (s připojenou klávesnicí), posílání e-mailů, on-line hraní her prostřednictvím portálu GameZone.cz nebo sledování pořadů a filmů umístěných na serveru Starzone.cz. Cena takovýchto multimediálních počítačů by se měla pohybovat mezi 25 až 30 tisíci korun, a jednou z prvních interaktivních služeb Centra digitální zábavy je spolupráce Telecomu s televizí Óčko. Že byznys domácí zábavy poroste, dokazuje studie společnosti Intel mezi šesti tisíci Evropanů, ze které kromě jiného vyplývá, že pestrost digitální zábavy „v obýváku“ vede lidi ke změnám ve způsobu trávení volného času – například každý čtvrtý Evropan za poslední rok omezil návštěvy biografu poté, co si pořídil domácí kino.

VoIP Boom internetového volání Jednoznačně nejčerstvějším a hojně diskutovaným tématem bylo telefonování přes internet - VoIP (Voice over Internet Protocol). Problematikou VoIP se v Česku začíná věnovat stále více firem, a to jak na straně technologické (výrobci potřebných zařízení), tak na straně poskytovatelů služeb (telekomunikační společnosti). IP telefonie, tedy volání bez geografického omezení, bez paušálů a často také zcela zdarma hýbe celým ICT byznysem. Pořadatelé Invexu, čtvrtého největšího oborového veletrhu na světě, se rozhodli VoIP věnovat speciální přednáškový prostor, kde se veřejnost i odborníci měli možnost seznámit se systémem fungování internetového volání i firmami pohybujícími se v tomto segmentu. Producentem a garantem projektu VoIP Expo se stal Jakub Ditrich, bývalý spolumajitel Globe Internet a propagátor moderních „trendových“ technologií, například bezdrátového internetu přes WiFi. Ditrich tvrdí, že letošní rok je mezníkem v internetové telefonii, jakýmsi momentem, kdy se z produktu pro úzkou skupinu firem stává řešení, které během několika málo následujících let kompletně změní technologii a byznys fixního telefonování. „Studie hovoří o tom, že v roce 2009 bude zhruba 80 procent hlasových služeb fungovat na bázi IP protokolu. Lidé mohou prostřednictvím mikrofonu a sluchátek volat z jednoho počítače na jiný, případně z počítače na pevné i mobilní telefony. Samozřejmě že lze přes internet volat i bez počítače, stačí speciální telefonní přístroj a připojení na internet. Přínosem je především cena a fakt, že zákazník zaplatí jen to, co provolá, za sekundově přesně „spotřebovaný“ čas,“ uvádí Ditrich výhody. Na brněnském výstavišti se prezentovalo hned několik firem nabízejících IP telefonii, od „menších“ operátorů, jako jsou 802.cz, Fayn, Ipex, či výraznou expozici služby Viphone společnosti Unient Communications, až po silné telekomunikační firmy, jako InWay či Český Telecom. Jeho nová služba ePhone využívá pro internetové volání e-mailovou aplikaci Outlook 2003 od společnosti Microsoft. „Z jednoho programu tak mohou uživatelé tohoto softwaru používat uložené kontakty jak pro posílání elektronické pošty, tak pro telefonování a nemusejí zdlouhavě vyhledávat v databankách a vyťukávat čísla na stolním přístroji. U manažera aktivně pracujícího s telefonem to může denně znamenat až hodinovou úsporu času,“ vypočítává Jakub Kopecký, manažer IP telefonie Telecomu. Prozatím je ePhone nabízen středním a velkým firmám za individuálně domluvené tarify, první nabídka pro rezidenční klientelu ČTc by se měla objevit příští rok.

UMTS Nejen slyšet, ale i vidět Dlouho očekávaných plnohodnotných služeb UMTS (první licence na provoz sítí byly prodány v roce 2001), tedy videotelefonování přes mobil, sledování televize, videoklipů či dalších multimédií a rychlejších datových přenosů, se čeští uživatelé dočkají 1. prosince, kdy hodlá Eurotel spustit komerční provoz ve své UMTS síti. Návštěvníci Invexu však alespoň měli možnost poprvé v životě otestovat, jak mobilní telekomunikace třetí generace fungují v reálném životě. Tahákem na brněnském výstavišti (a do budoucna i zcela jistě v komerčním provozu) byla nová služba Eurotel Video volání. Od prosince budou mít Češi možnost se při telefonování z mobilu nejen slyšet, ale - díky dvou kamerám v přístroji - i vidět. A to nejen při volání z 3G mobilu na stejně vybavený přístroj, ale také například na internet. Prozatím budou UMTS služby fungovat jen v Praze a centru Brna, polovina české populace signálem pro 3G telefony by měla být pokryta do dvou let. Konkurenční T-Mobile své UMTS sice komerčně spustil již předminulý týden, ale bez možností telefonování. Čistě datová verze UMTS slouží především k rychlému mobilnímu připojení na internet, sledování televize, či stahování hudby. Spuštění plnohodnotného UMTS plánuje T-Mobile podobně jako Oskar pravděpodobně na příští rok. Podrobné ceny 3G služeb hodlá Eurotel zveřejnit až v okamžiku „ostrého startu“ sítě, jisté však zatím je, že v rámci promo akce bude stát minuta videotelefonánu jednu korunu.

ebf - tip - debata

DVB-H Televize míří do mobilů Mobilní telefony kromě totální ztráty soukromí (videotelefonie přes UMTS přístroje) brzy přinesou i další zcela novou službu, digitální vysílání televize. V tomto případě se však nebude televizní signál do přístrojů „dostávat“ pomocí mobilních datových technologií (jako například EDGE, či UMTS), ale systémem pozemního digitálního vysílání pracujícího ve standardu DVB-H. Ten vychází z technologie DVB-T, která je určena pro příjem digitálního signálu pro klasické televizory (za použití set-top-boxu). Svou televizi v kapse chystá jak T-Mobile, tak Český Telecom společně se svou dceřinou firmou Eurotel. Zatímco T-Mobile bude využívat síť Českých radiokomunikací, které komerční digitální vysílání zahájily předminulý týden, Telecom sází na svou síť, která běží v testovacím provozu. Televize v mobilu by se Češi mohli dočkat v druhé polovině příštího roku, jakmile bude k dispozici dostatek vyhovujících mobilů, především s větším a kvalitním displejem. Prozatím Telecom testuje službu s Nokií, T-Mobile používá přístroje Siemens. Cena čipu, který rozšíří funkcionalitu mobilu o příjem televizního signálu, by se podle informací týdeníku EURO měla pohybovat kolem 500 korun. Konkurenční projekty již také navázaly spolupráci se subjekty, které budou dodávat obsah, televizní program. T-Mobile má jako mediální partnery Českou televizi (zpravodajský kanál ČT24) a TV Prima (hitparáda t-music a reality show VyVolení), Telecom spolupracuje s hudební stanicí Óčko. Jako u Centra digitální zábavy se i zde počítá s interaktivitou diváka, jedním zmáčknutím tlačítka, či spíše dotykového displeje, tak bude možné přes mobil například hlasovat do hitparád nebo přímo ovlivňovat dění v reality show.

Softwarové firmy Čekalo se s ohláškami S uvedením nových verzí svých programů počkala na Invex i řada softwarových společností. Microsoft, největší světová firma tohoto segmentu, z Brna „vypustila na trh“ program Microsoft CRM 3.0, novou generaci aplikací pro správu vztahů se zákazníky spadající do rodiny produktů Dynamics (dříve Microsoft Business Solutions). LCS, jedna z nejsilnějších českých softwarových společností, na Invexu představila novou verzi ekonomického a účetního systému pro živnostníky a menší firmy, LCS SIS 6.0. Návrat na brněnské výstaviště ve velkém stylu připravila firma SAP, která se začala zaměřovat na trh menších a středních firem. V době konání Invexu oznámila uvolnění nové verze specializovaného softwaru SAP Business One, zároveň v této souvislosti prezentovala výsledky průzkumu zaměřeného na konkurenceschopnost firem v segmentu SME. Podle analýzy totiž mohou za neúspěch společností nedostatky v řízení a managementu firmy (ze 35 procent), špatné odhady trhu (z 22 procent) a chyby chybě ve financování. „Výrazné zlepšení všech těchto oblastí a snížení zranitelnosti by mohl přinést kvalitní podnikový informační systém,“ dodává generální ředitel SAP ČR Martin Bednár. Zajímavým produktem se v Brně pochlubily také společnosti ICZ a Czech Radar, jež provádějí atestované měření rychlosti automobilů. Konsorcium těchto firem uvedlo na trh nové softwarové řešení pro automatizovanou tvorbu oficiálních záznamů o překročení rychlosti automobilů. V případě, že vůz jede rychleji, než je povoleno, radar automobil vyfotí, systém fotografii „zpracuje“ včetně vyhledání kontaktních údajů o voze a majiteli, a předpřipraví oficiální dokument pověřenému úředníkovi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).