Menu Zavřít

Rychlejší než vymáhání

8. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Union banka

ebf - tip - debata

PRAHA (men) – Věřitelský výbor zkrachovalé Union banky rozhodl minulý týden o prodeji úvěrového podnikatelského portfolia. Pohledávky za korporátními klienty budou nabídnuty ve veřejné obchodní soutěži v několika balících. Jediným kritériem při hodnocení návrhů bude výše nabídnuté ceny. Jednotlivé soutěže budou probíhat od května do srpna letošního roku.
„Prodej pohledávek přinese vyšší a rychlejší výnos než dlouhodobé vymáhání,“ tvrdí Michaela Huserová, správkyně konkursní podstaty Union banky. Do veřejné obchodní soutěže bude zahrnuta drtivá většina ze 785 úvěrových podnikatelských pohledávek. Vyloučeny budou položky nevhodné k prodeji, což jsou například pohledávky za společností Invesmart, Union Group nebo za dlužníky, se kterými bude uzavřena dohoda o prominutí části dluhu s odkládací podmínkou do konce roku.
V současné době banka také připravuje další dražbu uměleckých předmětů. Uskutečnit by se měla v závěru června nebo v září letošního roku. Zařazeny do ní budou nevydražené předměty z první dražby s vyvolávací cenou sníženou zhruba na polovinu a dále umělecká díla z majetku banky s pořizovací cenou 100 tisíc korun a vyšší. V dražbě budou moci zájemci vybírat z přibližně 60 položek.
První dražba obrazů a soch, která se konala v polovině března v Ostravě, vynesla 5,4 milionu korun. Ze 136 nabízených uměleckých předmětů jich nového majitele nenašlo osmnáct.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).