Menu Zavřít

Rychlost versus kvalita

15. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Zprostředkování leasingu by mělo být stejně regulované jako pojištění

Máme za sebou první půlrok fungování zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí (38/2004 Sb.). Tento zákon přinesl regulaci a částečně i profesionalizaci českého pojišťovacího trhu. I přes několik drobných problémů s registracemi a některými nejasnostmi ho lze považovat za zákon dobrý a přínosný. Přestože částečně vytlačil z trhu podomní prodejce s pojištěním, kteří ve většině případů nevěděli, zda vlastně prodávají dobrý či špatný produkt a bylo jim to zkrátka jedno, stále to ještě neřeší vše nutné, co je třeba pro absolutní profesionalizaci českého pojistného trhu. Společně s pojištěními totiž tito zprostředkovatelé obvykle nabízejí i produkty typu úvěr, hypotéka, kreditní karta a nebo leasing. A právě leasing je v současné době produkt, na který by se naše zákonodárná moc měla zaměřit co nejdříve.

Nejistota.

Leasing dnes může prodávat vlastně skoro každý. Stačí posbírat od klienta několik údajů a poslat je mailem na leasingovou společnost. Ta obratem zašle leasingovou smlouvu, kterou je již nutné pouze podepsat. Ano, tak jednoduché to je. Pokud jste si někdy kupovali osobní automobil v autobazaru či autosalonu a brali jste si na něj leasing, tak to jistě znáte.
„Dobrý den, chtěl bych tamto auto, ale potřebuji to na leasing.“
„Jistě zařídíme to. Potřebuji od vás pouze občanský průkaz, řidičský průkaz a potvrzení o příjmech.“
„Tak tady to je.“
„Zde je nutné, abyste to podepsal.“
„Děkuji, nashledanou.“ A odjíždíte novým vozem s leasingovou smlouvou u sebe. Ovšem víte přesně, co musíte udělat v případě, že havarujete? Co když to bude totální škoda? Jste si vědomi toho, že v případě totální škody budete leasingové společnosti velmi pravděpodobně ještě něco doplácet? Jste si jistí, že ze škály leasingových společností, se kterými daný autobazar spolupracuje, jste dostali to nejvýhodnější? Většina bohužel na většinu těchto otázek odpoví záporně, ale ještě větší neštěstí je, že v dost velkém procentu případů odpoví záporně i ten zaměstnanec autobazaru, který onu leasingovou smlouvu dojednal.

WT100

Vzor v unii.

Co z toho vyplývá? Je nutné zavést zákon, který bude podobný zákonu č. 38/2004 Sb., ale bude zaměřen na zprostředkování leasingu. Je nutné zavést zákon předepisující registr leasingových zprostředkovatelů, státní dozor nad leasingovými zprostředkovateli, který za pomoci zkoušek odborné způsobilosti zařídí alespoň částečnou profesionalizaci prodeje leasingu. Na trzích takzvané staré Evropské unie již podobný zákon existuje několik let a hlavně stejnou dobu už dobře funguje. Naši zákonodárci tedy mají odkud čerpat.
Uvědomme si, že autobazar nám sice zařídí leasing mnohem rychleji než pojišťovací zprostředkovatel, ale bude-li pro nás tento leasing skutečně vhodný, nám nezaručí. Kvalitní pojišťovací zprostředkovatel ano.
Proč je tedy nutné zvolit si mezi rychlostí a kvalitou, když my klienti chceme obojí zároveň? Zákon o leasingu by nám to měl zařídit.

  • Našli jste v článku chybu?