Menu Zavřít

RYCHLÝ PRACHY

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

SPT Telecom

Do očekávaného přínosu privatizace k financování zejména bydlení a dopravy by měl přispět urychlený prodej státního podílu v SPT Telecom. „Podmínky pro privatizaci nastaly, není důvod toto rozhodnutí odkládat, prohlásil místopředseda vlád y a ministr financí Pavel Mertlík.

Vláda hodlá v nejbližší době vypsat výběrové řízení na privatizačního poradce a ještě letos vyhlásit jeho výsledky. K prodeji akcií by pak mělo dojít ještě v roce 2000, když původní vládní harmonogram počítal s rokem 2001. Kabin et připouští, že majitelem státního balíku se může stát kdokoliv, nebo jej může FNM prodat po částech na veřejných trzích. Logicky však bude asi největším zájemcem o státní akcie konsorcium TelSource, které již ovládá nejméně třetinu Telecomu. Po ka pitálových trzích se totiž vypráví, že už dávno drží mnohem více, ovšem nemůže to přiznat, neboť privatizační smlouva mu to nedovoluje. Možná že nakonec TelSource bude potřebovat jen část státního podílu tak, aby získal majoritu, případně kvalifikovanou většinu. Zbytek akcií by pak musel jít na trh. Otázkou ale je, zda by portfolioví investoři měli o tyto akcie zájem, pokud by TelSource získal kvalifikovanou většinu. V současné pozici jim zatím nevadí.

WT100

Podle Mertlíka by se veřejná obchodovatelnost titulu měla zachovat. Na to ovšem kabinet už nemusí mít vliv. Mertlík také nepředpokládá protesty proti privatizaci ze strany ministerstva dopravy a spojů. To dříve vyhlásilo, že by chtělo Telecom priva tizovat až po liberalizaci telekomunikačního trhu (leden 2001) a schválení nového telekomunikačního zákona.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).