Menu Zavřít

Rychlý tendr na pohledávky

5. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Moravia Banka

PRAHA (il) - Konkursní správce Pavel Bednařík a zvláštní konkursní správce Wieslaw Firla zahájili prodej pohledávek společnosti Moravia Banka, a. s., v likvidaci. Nabízejí čtyři bloky málo bonitních a několik let starých pohledávek v celkové hodnotě 3,7 miliardy korun.
Soutěž byla vypsána 21. srpna a termín pro odevzdání prvních nabídek vypršel minulý čtvrtek 4. září. Dvoutýdenní lhůta se vzhledem k podobným transakcím zdá být krátká. „Takové je stanovisko soudu a věřitelského výboru, což musíme respektovat,“ uvedl pro týdeník EURO Firla. Rozhodující slovo ve věřitelském výboru má Fond pojištění vkladů, jehož výkonný ředitel Pavel Trnka týdeníku EURO řekl, že lhůta krátká není. „Těch pár firem, které se kolem vymáhání pohledávek točí, obsah balíků znají dobře, protože se o ně zajímají už delší dobu,“ prohlásil Trnka. Uchazeči prý mohou nabízet ceny jak na celý balík, tak na jednotlivé bloky. Informační memorandum si vyzvedlo asi patnáct firem, závazných nabídek přišlo více než pět.
Druhé kolo soutěže bylo vyhlášeno hned po vyhodnocení prvních nabídek minulý pátek. V pondělí 8. září měla být podle jejich výše zveřejněna minimální cena. Zájemci mohou přihazovat do 16. září, vítěz bude vyhlášen o den později.
Moravia bance odebrala ČNB licenci v září 1999, v prosinci již šla banka do konkursu. V únoru 2000 policie obvinila její vedoucí pracovníky z porušování povinností při správě cizího majetku a dva z nich vzala do vazby. Vyšetřování skončilo po roce a půl a v červenci byl propuštěn z vazby bývalý předseda dozorčí rady banky Jiří Baron na kauci sedm milionů korun. Loni v září u Krajského soudu v Ostravě začal zřejmě velice dlouhý proces se sedmnácti obviněnými.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).