Když strávíte téměř půlstoletí ve velké výrobně, radost z minipivovaru je prý nekonečná, vědí v Ústí
Zlatopramen a Březňák. To jsou dvě značky, které v Ústí nad Labem okupují většinu hospod. Už sedm let tuhle zdánlivě nenarušitelnou hegemonii nabourává produkce minipivovaru Na Rychtě. Především díky práci vrchního sládka Jaroslava Rottenborna, který shodou okolností oběma regionálními pivovary prošel.
Přestože ve velké výrobně strávil téměř padesát let, výzva pracovat v minipivovaru jej v roce 2010 dokázala znovu „nakopnout“. Má pro to jednoduché vysvětlení.
„Sládek ví o každém prdu. Tady si s tou výrobou dokážu lépe pohrát,“ směje se Rottenborn u výčepu pivovarské restaurace Na Rychtě. Za jeho zády se leskne čerstvě vypulírovaná měděná varna, ročně v ní navaří zhruba tisíc hektolitrů. „Naprostá většina z toho, zhruba 75 procent, je světlý ležák Mazel,“ popisuje, co se v ústecké restauraci pije nejvíc.
Rottenborn svá piva nikam jinam nedodává. Chce mít dokonalý přehled o tom, jak výčepní s jeho výrobky zacházejí. „Zařízení tady kontrolujeme několikrát týdně. Když chcete mít čistotu, musejí být na pípě velké protáčky, do čehož se většině výčepních v jiných restauracích nechce,“ krčí rameny.
I když tu ze začátku vařili i tmavé pivo, dnes už jej dovážejí od Vladimíra Lažanského z Chyše. Jaroslav Rottenborn vysvětluje, že na něj prostě není prostor.
I z toho důvodu rozšiřují sklep o další tank. A jde o titěrnou práci – nádoba se musí skládat a svařovat až v podzemí, protože ji nedokázali úzkými chodbami historické budovy pivovaru Na Rychtě protlačit. Díky vyšší kapacitě pak bude moct Jaroslav Rottenborn celoročně vařit pšeničnou Ústeckou rychtářku, kterou dnes nápojový lístek uvádí jako sezonní speciál.
Ani my jsme neodolali – ostatně jako většina zdejších návštěvníků – světlému spodně kvašenému ležáku Mazel 12° (0,5 litru za 39 korun). Pivo voní silně po chmelu, v ústech se prezentuje správně vyhlazeným řízem, ostrou chutí a výraznou hořkostí, která zůstává dlouho po dopití. Mazel rozhodně patří k těm lepším českým ležákům, na něž v minipivovarech narazíte, korunuje jej i dobrá pitelnost.
Neunikl nám ani pšeničný weizenbier Ústecká rychtářka (0,5 litru za 39 korun).
Pivo voní sladem, v kyselkavé chuti se míchá hřebíček s banánovým odérem.
Přestože lehká pšeničná piva mají hlavní sezonu především v letních měsících, Ústecké rychtářce na pitelnosti neubral nic ani chladný listopad.
Pivovar Na Rychtě
Klášterní 75/9, Ústí nad Labem SLÁDEK: Jaroslav Rottenborn NABÍDKA: spodně kvašená piva a pšeničná jedenáctka PRODEJ PIVA: v PET lahvích a skleněných třetinkách ve výčepu restaurace CO DOPORUČUJEME: velmi dobře pitelnou pšeničnou Ústeckou rychtářku OTEVŘENO: Po–So (10.30–00.00), neděle (11.00–22.00)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz