Menu Zavřít

Rypadla pro Írán. Průmyslník Trochta získal zakázku za 1,7 miliardy

21. 12. 2017
Autor: Ostroj

Od Íránu si mnoho států i firem slibuje velké zakázky, jen málokomu se to ale podaří. Úspěch v této blízkovýchodní ekonomice, která se otevírá světu, zaznamenal opavský byznysmen Vladimír Trochta. Jeho firma Ostroj podepsala kontakt s íránskou firmou Zisco.

„Projekt přesahuje hodnotu 65 milionů eur (1,7miliardy korun) s časovou náročností dvou a půl roku a zahrnuje projektování, dodávky důlního zařízení, zprovoznění a provozování dolu“ řekl týdeníku Euro Trochta, statutární ředitel a majitel Ostroje.

Firma má také už zajištěno financování zakázky, což je kvůli mezinárodním sankcím poměrně obtížné. Trochta oslovil nejprve české banky, ale neměl úspěch.


Český export bude letos rekordní. Přesáhne čtyři biliony

 Český export dosáhne letos rekordní hodnoty


„Přes jejich ujištění, že jsou připraveny exportní financování do Íránu realizovat, se jednání nepodařilo úspěšně dokončit“ říká. Jméno financující banky prozatím nechce zveřejnit.

MMF24

Na nedořešeném financování zkrachovala předchozí zakázka Ostroje v Íránu, kam měl dodat důlní zařízení na dobývání uhlí za 50 milionů eur. Firma loni podepsala memorandum, k realizaci nicméně dosud nedošlo. Nyní se podle Trochty začíná Ostroji dařit v Rusku, jelikož roste cena uhlí a šachty znovu investují. Nejvíce však firma stále vyváží do Evropské unie. V roce 2016 měla tržby 1,2 miliardy korun a vydělala 64 milionů.

Čtěte také:

Vladimír Bärtl: Zbořme bariéry obchodu se světem

Vývoz online: Čeští exportéři zaostávají za konkurencí

Srbské pečení: Česká exportní banka upravuje svou strategii a začíná více podporovat i malé podniky

EGAP uzavřel dohodu s Íránskou centrální bankou. Podpoří český export

Dluhy místo blahobytu. Levná ropa stáhla blízkovýchodní země do problémů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).