Menu Zavřít

S Drábovou i po potopě

16. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Jaderná elektrárna Temelín

EBF24

Tisíce litrů radioaktivní vody, které unikly v Temelíně, šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danu Drábovou z jejího křesla neodplavily. Ve funkci, kam nastoupila v listopadu roku 1999, zůstává i nadále. Musí však pro vládu zhotovit dokument, kde vyjmenuje všechny poruchy, které Temelín zažil od spuštění první štěpné reakce do současnosti. V dalších kapitolách materiálu pak Drábová popíše, jak úřad na nehody reagoval a jak je řešil. Elaborát by měl být hotov do měsíce, poté jej projedná kabinet. S těmito závěry skončilo minulý čtvrtek jednání ministrů Martina Římana a Martina Bursíka, Drábové a šéfa ČEZ Martina Romana na téma „Co s děravým Temelínem“.
„Teprve po prostudování dokumentu může vláda odvodit, zda u nás funguje jaderný dohled, či nikoliv, a vyvodit ze svých závěrů personální důsledky,“ konstatoval Bursík. Právě ministr životního prostředí požadoval počátkem minulého týdne odvolání Drábové. Bursíkovi se nelíbilo, jak SÚJB zareagoval na dva úniky radioaktivní vody v Temelíně. Drábová podle něj nesla za vzniklé problémy odpovědnost, místo toho, aby navrhla konkrétní řešení problémů a dohlížela na jejich plnění, však údajně celý problém jen bagatelizovala.
Proti odvolání Drábové se ohradil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman: „Úřad i jeho předsedkyně mají v zahraničí velmi dobré jméno,“ prohlásil v pátek v České televizi. Co by jeho názor na odvolání Drábové změnilo? „Nejprve se musí prokázat, že v některých případech úřad opravdu selhal. Poté bych se ptal v mezinárodních institucích, zda je takový krok tím správným. Nechtěl bych totiž destabilizovat český jaderný sektor,“ vysvětlil Říman.
V Jaderné elektrárně Temelín v březnu dvakrát krátce po sobě vytekla radioaktivní voda. První dva tisíce litrů chladicí vody s kyselinou boritou poté, co obsluha zapomněla po kontrole utáhnout kohout. Dalších tisíc litrů radioaktivní vody vyteklo při tlakové zkoušce v ochranném krytu na horním bloku reaktoru. ČEZ poté oznámil, že k ohrožení zaměstnanců ani životního prostředí nedošlo. Šéf ČEZ Martin Roman tvrdí, že únik radioaktivní vody způsobil lidský faktor u dodavatelů, nikoliv nedostatky systému nebo technologie. Na čtvrteční schůzce s Drábovou a ministry představil čtrnáct opatření, které mají podobné nehody minimalizovat. ČEZ chce v Temelíně mimo jiné zvýšit počet kontrol, více dohlížet na dodavatelské firmy a nainstalovat větší počet bezpečnostních kamer. Firma navíc v brzké době zřejmě posílí v Temelíně některé pracovní týmy. Zajímavé ovšem je, že na rozdíl od tolik diskutovaného sesazení Drábové, se o odvolání šéfa firmy ČEZ, která Temelín provozuje, takřka nemluvilo. Údajně proto, že Bursíka již několik let rozčiluje, že Drábová prosazuje rozvoj jaderné energetiky.
Jak ministr Říman, tak i šéf ČEZ Roman tvrdí, že Temelín je navzdory úniku vody zcela bezpečná elektrárna. To si ovšem nemyslí v sousedním Rakousku. Dle místních ekologických aktivistů jsou poslední události dalším důkazem o nebezpečnosti elektrárny, navíc se jím nelíbí, že byli o prvním úniku vody informováni se zpožděním. Tomu chce v budoucnu zabránit ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort prý také zvažuje jmenování speciálního jaderného informátora. „Tedy osoby, která se v jaderné energetice vyzná a je schopná argumentačně a včasnými sděleními uklidnit rakouskou hysterii,“ sdělil zdroj.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).