Menu Zavřít

S FRANCOUZI PODEPSÁNO

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

HZB

EBF24

PRAHA (Reuters) – Hutní závody Břidličná (HZB), jediný český výrobce hliníkových pásů, jehož roční produkce dosahuje 30 tisíc tun, podepsaly minulý týden dohodu s francouzskou hliníkárenskou firmou Pechiney. Podle této dohody (letter of intent) budou obě strany hledat možnosti spolupráce ve výrobě hliníkových fólií a tenkých plechů.
Společnost HZB vznikla poté, co Kovohutě Břidličná prodaly všechna svá výrobní aktiva této nové stoprocentní dceřiné společnosti. Kovohutě Břidličná vyráběly hliníkové plechy a obaly pro potravinářský a farmaceutický průmysl. Na technologiích kontinuálního lití spolupracovaly už i v minulosti s firmou Pechiney. Tento francouzský výrobce má nyní zájem odkoupit část aktiv HZB za zhruba 1,4 miliardy korun. Z této částky chce česká firma, podle vyjádření šéfa marketingu Tomáše Obra, zaplatit své finanční závazky vůči věřitelům. Jde podle jeho slov o první krok k restrukturalizaci tuzemské hutnické firmy, která chce získat investory i pro zbývajících sedm divizí HZB.
Francouzská společnost Pechiney je předním evropským výrobcem hliníkových pásů a její roční produkce dosahuje 367 tisíc tun. Před koncem loňského roku se ucházela o spojení s dalšími dvěma hliníkárenskými společnostmi – kanadskou Alcan a švýcarskou Algroup. Tato trojfúze se ale zatím neuskutečnila, neboť před dvěma týdny musela společnost Pechiney kvůli zamítavému stanovisku Evropské komise od této transakce odstoupit (EURO 16/2000).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).