Pinot Noir Esencia, Grand Reserve 2004, Villard, Chile
Jedním z vinařů, kteří se snaží prolomit jistou „jednoduchost“ a předem danou charakteristiku chilských vín, je Thierry Villard. Původem Francouz s dlouholetými zkušenostmi z Austrálie přišel do Chile před necelými dvaceti lety. Jeho záměrem bylo - a zůstává - vdechnout chilským vínům punc „velikosti“, dokonale využít jedinečných vlastností terroiru a z nich vyplývajících kvalit suroviny. Ve spolupráci se svými dvěma syny vybudoval vinařství, které je dnes respektovaným producentem vín s báječným potenciálem zrání a noblesním, „francouzským“ švihem. Krátce objasním pravý význam pojmu „velikost“. Nemá snižovat přirozenou a znamenitou kvalitu chilských vín. Jde jen o to, vysvětlit jisté ochladnutí, ke kterému došlo po počátečním až bezbřehém nadšení pro ně. Vína jsou totiž - respektive byla - při vší své úžasnosti až příliš snadno čitelná. V prvních doušcích nabídla vše, co v nich bylo, a dále své kouzlo nerozvíjela. To byl jeden z důvodů, pro který někteří vinaři přistoupili ke změně školení svých vín. Snahou bylo vetknout jim charakter jisté obmyslnosti, tajemnosti, postupně se rozvíjejícího charakteru a dalšího vývoje v lahvi. Zkrátka dlouhodobější perspektivu s patrnými znaky v čase vzrůstající kvality. Vinařství Villard se tento nastartovaný trend podařilo zdárně rozvinout. Při přírodě blízkém pěstování révy a dobře volené kombinaci tradice a ultramoderních přístupů ve sklepním hospodářství patří vína z domu Villard (především pinoty) ke špičce současné chilské produkce. Etikety Villard má v nabídce společnost Vino Andino. Pinot Noir Esencia, Grand Reserve 2004, Villard, Chile. Jásavou, živou barvu třešní přetavil čas ve stále výraznější antukový nádech. Excelentně čiré, jiskrné víno nabízí ovocitý čistý buket, nepříliš chlubivý, o to však noblesnější. Za červenými bobulovinami nastupuje ke krátkému extempore dřevo, lehce podložené animalitou. Chuť startují opravdu jen lehké party cukru, vzápětí umlčené kombinací ovoce a ušlechtilých vstupů citlivě použitého dřeva a v samém konci patrný živočišný akord, kombinovaný důraznější kořenitostí. Když se přidá i vyrovnaná hořčinka, chuťový výraz se zaoblí, srovná do odrůdového charakteru a odeznívá ve vzácné souhře všech přítomných komponent. Ač hotové k pití, má víno značný potenciál k dalšímu vyzrání, důkazem je jeho báječný vývoj v čase po nalití do sklenky.