Menu Zavřít

S GRÉGREM NA VĚČNÉ ČASY

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Když ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr v minulých dnech na návštěvě Číny vynášel do nebe perspektivní možnosti českého průmyslu na tomto gigantickém trhu budoucnosti, bylo to k pousmání. Jeho vlastní úspěchy u asijského tygra v roli generálního ředitele Desty Děčín jsou legendární a firma se z nich a dalších rozvojových plánů dnešního pana ministra již nevzpamatovala.

Nic proti návštěvám v Číně. Pro jednání s ministry do značné míry stále centrál ně plánované ekonomiky se veterán Grégr nepochybně hodí. Možná by tam měl dokonce zůstat v diplomatických službách. Jeho aktivity na domácím poli totiž již překračují všechny tolerovatelné meze. Pokus odškodnit Lubomíra Soudka za ztroskotání velikáš ských projektů neprošel. Zůstává však otázkou, jak může fungovat kabinet, v němž si jeden člověk hraje sólo a zkouší, co všechno by mu mohlo projít. Grégr připravil návrh usnesení vlády, podle něhož měla Konsolidační banka odkoupit akcie Škody Plzeň od Lubomíra Soudka za 300 milionů korun (více na str. 20-21). Zcela bezcenné akcie, které mají význam jen tehdy, pokud jimi lze vydírat věřitele pokoušející se zachránit to, co ještě v Plzni zbylo životaschopného. Návrh se neobtěžoval konzulto vat ani s Konsolidační bankou, která měla platit.Pokračuje tak Grégrova podpora zkrachovalých kapitánů průmyslu, která čišela již z jeho verze revitalizačního programu, kdy se pokoušel otevřít dlaň státu a zachraňovat nikoli životaschopné podniky, ale jejich neúspěšné vlastníky.

Postup koresponduje i s jeho chováním v ČEZ, kde bez ohledu na zájmy ostatních akcionářů prosadil souhlas se smlouvou o prodloužení nákupů drahého českého uranu, což by v případě realizace ochud ilo firmu o mnohamiliardové částky.

Další perlou byl zásah, který prosadil do vládního návrhu zákona o mimosoudních dražbách. Pokud zákon dopadne podle Grégrových představ, budou na tom neplatiči lépe než dosud bez zákona.

EBF24

Podobných excesů by se našlo nekonečné množství. Není proto ani třeba mluvit o personálních čistkách provedených ve statutárních orgánech velkých firem pod státní kontrolou.

Sólista Grégr je v médiích odepisován již hodně dlouho. Dokonce se v zákulisí po výměně ministrů financí hovořilo o tom, že premiér Zeman při přemlouvání Pavla Mertlíka, aby si sedl do horkého ministerského křesla, slíbil, že se s Grégrem v dohledné době rozloučí. Jenže sliby chyby. Ministr se dál usmív á a píše návrhy na vyhazování stamilionů z okna. Dokonce se neopomene v návrhu usnesení zaúkolovat, že dobrou zprávu o štědrém státu bude osobně škodovákům tlumočit, patrně na shromáždění pracujících. Premiér je věrný muž. Ať se děje, co se děje, je s ministrem Grégrem a nikdy jinak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).