Menu Zavřít

S HLAVOU V OBLACÍCH

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká mise v Asii

Ministr zahraničí Jan Kavan podnikl s vybranými podnikateli a zástupci školství a vědy cestu Asií, aby zde podpořil prohlubování vzájemných vztahů a zároveň vytvořil příznivé klima pro naše podnikatele. Již v jejím průběhu se však projevil rozdíl v hodnocení mise ze strany státního aparátu a zástupců podnikatelských kruhů.

Co by mělo dostat přednost? Vysoká diplomacie počítající se získáváním sporné podpory asijských zemí pro česko-řeckou iniciativu na řešení kosovské krize, či razantní politická podpora a účast na akcích souvisejících se získáváním investic a kon traktů na těchto atraktivních trzích? Představitelé našeho ministerstva zahraničí předvedli, že větší význam přikládají roli „globálního mírotvůrce .

Očekávání a…

Vzájemný obchod ČR s Japonskem, Korejí i Čínou vykazuje silně pasivní obchodní bilanci. Jen v případě Japonska se dílčí deficit podílí na celkovém obchodním schodku ČR přibližně sedmnácti procenty. Z podnikatelů, kteří na ministrovu misi přispěli nemalou sumou, čišelo již po prvním dni urči té roztrpčení. Čekali od představitele vlády, která již od počátku deklaruje svou proexportní angažovanost, patrně víc, než nakonec viděli. Někteří dokonce nepokrytě dávali najevo své velké rozpaky.

Většina místních národů si na vzájemnou úctu, tradice a především různé oficiality velmi potrpí. Zkušení obchodníci říkají, že zvláště v asijských zemích je třeba zvláštní trpělivosti, neboť uzavření jakéhokoliv konkrétního kontraktu mnohdy zn amená roky vzájemných kontaktů posvěcených zájmem oficiálních představitelů příslušného státu.

Setkání české mise japonským Svazem ekonomických organizací - Keidanren (slučuje velmi významné společnosti, jakými jsou například Asahi, Matsushita či Toray) se stalo ukázkou, jak podobné kontakty s asijskými partnery probíhat nesmějí. Zástupci K eidanrenu se podle místních znalců dostavili skutečně v neobvykle vysokém gardu, a to nejen zástupci těch firem, které už své aktivity v Čechách rozvíjejí.

Přesto ministr zahraničí České republiky téměř vzápětí po svém projevu na téma upevnění tradičních vztahů a po představení zástupců české strany opustil jednací místnost

Patrně jen neuvěřitelná míra slušnosti, tradiční úcta k hostu a orientální sebeovládání udržely japonské zástupce v klidu a kupodivu i v živém zájmu. Měli skutečný zájem o konfrontaci vzájemných stanovisek i v tak kon krétních otázkách ohledně ČR, jakými jsou daně právnických osob, limity plynoucí z úmluv s EU pro oblast obchodu, stejně jako i kvalita a rozsah investičních pobídek, kterými se naše vláda snaží přilákat do země zahraniční investice.

Jenže japonští skuteční i potenciální investoři chtěli slyšet více. Ve hře měly pravděpodobně být poměrně konkrétní signály pro českou stranu, kde japonské firmy tlačí na českém trhu bota a jaká řešení by byla z jejich pohledu vhodná. Za českou stranu však za dané situace mohl názor na možný vývoj a řešení konkrétních otázek hodnověrně naznačit skutečně jen málokdo lépe než ministr zahraničí. Na obchodně-investičním semináři v budově Keidanrenu se tak nestalo.

Ministr Kavan podle svých slov vyzval japonského premiéra a ministra zahraničí k jednání o bilaterální dohodě o ochraně investic a prevenci dvojího zdanění. Představitelé japonské vlády mu prý přislíbili i to, že podniknou vše pro snížení nerovnováhy ve vzájemném obchodu. Na otázku týdeníku EURO, zda ví o nějaké konkrétní iniciativě, odvětil, že „ve společnostech, kde funguje liberální trh, mohou ministři zahraničí vytvořit pouze potřebný prostor, vyslat ten nejvstříc nější politický signál. Jak bude konkrétní obchod naplněn, je na podnikatelích samotných . Dále záleží především na schopnostech českých podnikatelů.

Zdůraznil také, že máme zájem o japonskou pomoc při vstupu na třetí trhy. Na druhé straně je podle něj především z japonského pohledu náš vzájemný obchod tak malý, že možnost jeho kvalitativního i kvantitativního radikálního zvětšení je omezena. Kavan však zdůraznil, že máme zájem o přímé zahraniční investice a jsme již schopni nabídnout investiční pobídky zcela srovnatelné například s Maďarskem. V případě větších investic do oblastí, které prý skutečně potřebujeme, se pak podle ministra jedná o nabídky „skutečně výhodné .

Adekvátní partner

Obchodně-investiční seminář na Korejské obchodní a průmyslové komoře - opět důstojná sešlost podtržená přítomností ministra obchodu, průmyslu a energetiky Pak Te-jonga. Opět úvodní slovo ministra zahraničí Jana Kavana, který se opět po svém posledním slově zvedl a odebral na slyšení k prezidentovi Korejské republiky Kim Te-džunovi. Korejský mi nistr zahajoval svou řeč na semináři pohledem na Kavanova záda.

I přesto korejští podnikatelé vzkazují do Čech: Víme o vás a máme zájem. V kursu je zde především český křišťál, strojírenství a zbraně.

Dobrou zprávou může být i to, že korejský ministr průmyslu přijede zanedlouho do Prahy s řadou podnikatelů, kteří mají zájem spolupracovat s českými podniky. Počátkem června zahájí svou činnost česko-korejská obchodní rada.

MMF24

Ve hře jsou prý i korejské banky, ze kterých již před lety například Samsung Bank projevila zájem o Agrobanku, poté však odešla do Maďarska.

Sama korejská strana potenciál ve vzájemných vztazích ohodnotila takto: „Jak Japonsko není vhodným partnerem pro ČR, tak na druhé straně jím není ani komunistická Čína. Jižní Korea je podle nich adekvátní partner. Zároveň však diplomaticky dodávají, že odstranění nerovnováhy ve vzájemném obchodě může vést jedině přes zvýšení jeho celkového objemu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).