Menu Zavřít

S HVĚZDAMI ZA ZÁDY

10. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Cena jídel návštěvníka příjemně překvapí

Ten, kdo zná budovu bývalého Federálního shromáždění, určitě by v ní nehledal dobrou restauraci. V místech, kde před pár lety obědvali zaměstnanci Státní opery, je déle než dva měsíce otevřen nový podnik. Jeho jméno souvisí s budovou, s níž sousedí: Zahrada v opeře.
Parkovat se dá v garážích vedle restaurace, lze však do ní pohodlně dojít z Václavského náměstí nebo přímo z východu metra. Její interiér je zdařilý, spolupracovala na něm Bára Šplíchalová ze studia Mimo limit. V Zahradě v opeře jsou kombinovány teplé a příjemné materiály, jako je dřevo, textil, papír, kov, kámen nebo zrcadla. Vše doplňuje řada vhodně zvolených detailů, například zajímavé osvětlení baru, způsob rozmístění stolů, uchycení ubrusů nebo typ a množství živých květin. Prostor je dobře rozčleněn a vytváří různá zákoutí, kde lze v klidu dohadovat obchod, nebo naopak uspořádat party pro větší společnost. Večer sálem zaznívá jemný, nevtíravý hudební doprovod.
Na uvítanou se servíruje několik druhů čerstvého pečiva z vlastní kuchyně, máslo, dva druhy pikantních omáček s čerstvou, svěží zeleninou. Zákazník, který poprvé vstoupí, by podle šíře nabídky a vybavení interiéru očekával ceny o třetinu až polovinu vyšší. Z předkrmů je zajímavý salát Fried Blue se smaženým modrým sýrem (150 Kč) nebo smažený lilek (80 Kč). Polévky dávají možnost volby několika kulinářských stylů. Co do zajímavosti jistě vede kokosová s kuřecím masem a čerstvým zázvorem. Z nabídky hlavních jídel lze vybrat gnocchi s hříbky a gorgonzolovou omáčkou (145 Kč) nebo česnekem, špenátem a parmezánem (125 Kč). Noky se sýrovou omáčkou jsou skutečně výborné. Gurmáni jistě ocení pravý vídeňský řízek, připravovaný ze smažené telecí kýty, podávaný s bramborovým salátem bez majonézy. Dezertní lístek je laděn v duchu oper, které se odehrávají na sousedním pódiu Státní opery. Například Carmen je čokoládový dort přelitý horkými višněmi s griotkou, Rusalka se skládá z lehké pistáciové pěny s marcipánovými blatouchy.
Nápojový a vinný lístek odpovídá typu podniku. Ve vinném lístku je možné najít i několik rarit. A to kvalitativně a cenově náročná vína (například Chateau Lafite Rothschild, Pauillac 1er C.C., ročník 1993 – 14 900 Kč) nebo například Bon Accord (360 Kč), což je červené víno z hroznů vyrostlých na francouzských kopcích, ale z odrůdy zpracované českými vinaři. Z čerstvého ovoce zde vyrábějí džusy – kromě tradičních pomerančového a grepového to jsou mandarinkový, mrkvový a džus z červené řepy. Skvělou chuťovkou je čaj z čerstvé máty s piniovými oříšky, který se doslazuje medem.
Potěšující je rychlost obsluhy. Ačkoliv je restaurace skoro každý večer plná, na žádné jídlo nebo pití se nečeká. Na druhou stranu, o servisu vína obsluha moc neví. Mezi hosty lze v kteroukoliv dobu najít známou osobnost. Nejčastěji je možné narazit na umělce ze sousední Státní opery, výjimkou nejsou české pop–star.

Adresa:
Legerova 75, 110 00 Praha 1
tel.: 24239685
e–mail: restaurant@zahrada–vopere.cz
www.zahradavopere.cz

Otevírací doba:
denně 11.30 – 01.00

Počet míst:
130 + zahrádka cca 100

Druh kuchyně:
mezinárodní

Platba kartou:
American Express, Visa, Visa Electron, EuroCard/MasterCard, Maestro

Jídelní lístek:
čeština, angličtina, němčina

Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, němčina, italština, ruština

Původ vín:
ČR, Francie, Chile, Kalifornie, Itálie, Španělsko, Austrálie, Moldávie

Hodnocení restaurace
Jídlo:
16 bodů z 20
Obsluha:
5 bodů z 10
Atmosféra:
10 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
9 bodů z 10
Celkem:
40 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Kokosová polévka 40,-
Salát s uzenou kachnou, čerstvými fíky a medovým dresinkem 190,-
Králík pečený s rajčaty, olivami a šalotkou, sypaný parmezánem, s restovanými houbami 240,-
Vídeňský řízek ze smažené telecí kýty, dozdobený brusinkami, s bramborovým salátem bez majonézy 180,-

WT100

Výběr z vinného lístku
Muškát moravský, 1998: 290,-
Rulandské modré – pozdní sběr, vinice Ječmeniště, obec Hnízdo, 1999: 540,-
Bon Accord Cabernet Sauvignon, Šatov 360,-

  • Našli jste v článku chybu?