Menu Zavřít

S Italem v Šárce

14. 3. 2016
Autor: Euro.cz

V pražském údolí znovu otevřela italská restaurace spojená se známým televizním kuchařem

Trvalo to nakonec trochu déle, než původně mělo. Po dvouměsíční rekonstrukci v únoru znovu otevřela italská restaurace a obchod Locanda Emanuele, kterou spoluvlastní Emanuele Ridi. Když podnik před třemi roky začínal, někteří kroutili hlavou: dražší italská restaurace v pražské Šárce? Odpověď najdete v samotném údolí, které se jen hemží mnohamilionovými novými i starými zrekonstruovanými vilami. Je spíš otázka, proč sem kvalitní jídlo někdo nepřinesl mnohem dřív.

Ostatně peníze ucítíte i na parkovišti před restaurací. Locanda Emanuele sídlí na konci Šárky směrem k ruzyňskému letišti a obsluhuje i přilehlá satelitní městečka, která tu za posledních dvacet let vyrostla. A když už vevnitř sedíte u jídla, rozhlédněte se kolem sebe: řada mladých žen, jež sem chodí ve společnosti mnohdy starších mužů, jako by vzala útokem celou Pařížskou ulici.

Stoprocentní Itálie

Navíc Locanda Emanuele se nachází na místě, jemuž lze po pár láhvích dobrého italského vína říct gastronomická křižovatka: v blízkosti najdete restauraci Chorvatský mlýn, Jenerálka a taky Burger bar nebo pizzerii Da Ezio. Locanda Emanuele je z nich nejdražší, současně ale i nejvyšší gastronomie. V podstatě kopíruje ceny ostatních Ridiho restaurací, rybí nebo hovězí steaky tu stojí kolem 400 korun. Už od rána se tu můžete stavit i na méně italskou vydatnou snídani včetně vajec Benedikt.

Locanda Emanuele má ligurského šéfkuchaře a sídlí v přízemní budově u silnice.

Zvenku možná nejde o nejkrásnější místo na světě, vevnitř se však okamžitě přenesete do hezčího prostředí. Design interiéru je světlý a vzdušný, všude je dost prostoru. Ne však příliš. Obchod s italským vínem a delikatesami se prolíná s restaurací a stejně otevřená je i kuchyně s pekárnou. Sezení u oken je vyšší, nižší stoly najdete uprostřed hlavní místnosti. Vzadu se pak nachází oddělená intimnější jídelna a terasa.

Menu je nekompromisně italské. A nejen tím, že jsou italské všechny předkrmy, saláty, polévky, těstoviny, rizota i masa, ale i tím, že je nepočeštěné. Jídlům dominuje jednoduchost a čistota. A samozřejmě i olivový olej. Locanda Emanuele se hlásí k Ligurii, kam jezdí i nejlepší italští šéfkuchaři pro olivy a olivový olej. K přímořskému regionu patří také ryby a plody moře a ani o ty zde není nouze; najdete je v salátech, předkrmech, těstovinách i hlavních jídlech.

Hodně moře

Skončil jsem u nich i já. Ale popořadě. Ještě než mi mladý vstřícný číšník přinesl karafu vody a fazolovou polévku s dobrým domácím chlebem, zjistil jsem jednu méně příjemnou věc: ten, kdo dělal vyšší dřevěné lavice, na nich určitě sám nikdy neseděl. Chybí jim totiž opěrka na nohy, takže vám jejich ostré hrany po pár minutách přeříznou zezadu stehno.

Ještě že méně příjemné sezení kompenzuje jídlo i víno. Fazolová polévka je výrazná i správně hustá, plná brambor i papriky.

Vinná politika podniku není složitá: chceteli celou láhev, s příplatkem 150 korun vám otevřou jakékoli víno z obchodu, vyplatí se proto dražší. Rozlévaná bílá, růžová i červená vína stojí 95 korun, sklenka prosecca 75 korun. Neotráví vás. Zkusil jsem sauvignon i pinot grigio a obě vína byla dobře vybraná, zvláště pinot grigio. I rozlévané víno bylo svěží, minerální a na konci do hořka, jak to má být.

Protože se Locanda Emanuele hlásí k Ligurii, vystačil jsem si s rybami a plody moře. Konkrétně s lososovým tatarákem s kapary a olivami a grilovanou chobotnicí s rukolou a rajčátky. Italové ryby ani plody moře příliš nedochucují, nechávají jim jejich typické vyznění. Méně ochucený proto byl i tatarák z lososa, výraznější kapary zůstaly potlačené. Potlačená ale jako by zůstala bohužel i čerstvost, hlavní kvalita ryb; tatarák byl téměř mdlý.

Locanda Emanuele je podobným konceptem jako síť italských bistroték, kterou provozuje Riccardo Lucque, majitel Aromi i La Finestry; spojuje restauraci s vinotékou, delikatesami, pekařstvím i cukrářstvím. Zatímco podnik Ridiho, rodáka z Elby, má logicky blíž k moři, Lucque se víc inspiruje italským vnitrozemím. Oba však sázejí na jednodušší italskou kuchyni a vyšší marži na zboží s sebou.

Čistá práce

Někteří lidé o chobotnici říkají, že vypadá jako podrážka adidasek. Něco na tom bude. I v případě tohoto plodu moře však platí přímá úměra, že čím ošklivější tvor, tím líp chutná. Chobotnice má jedno z nejdelikátnějších mas a málokdo umí chobotnici připravit tak spolehlivě jako právě Italové. Platí to i v Locanda Emanuele. Z chobotnice musí už na dálku čpět bohatá chuť moře a jemného masa, jinak je k ničemu; maso nesmí být blátivé, musí ale zůstat i po grilování šťavnaté a lepkavě měkké.

Chobotnici v Locanda Emanuele není moc co vytknout. A stejně tak ani jejímu jednoduchému a čistému servírování: k tak výbornému masu nepotřebujete víc než rukolu, rajčátka a čerstvý bílý chleba. V podniku jich pečou víc druhů a na rozdíl od velké části Itálie je i solí, takže nepostrádají chuť. A nepostrádá ji ani zdejší focaccia, ani podávaná vynikající káva. l •

Locanda Emanuele

Horoměřická 2337/8, Praha 6 tel.: 702 074 677 e-mail: info@lagastronomia.cz www.lagastronomia.cz

Otevírací doba:

Po–Pá 8.00–22.00 So 10.00–22.00 Ne 10.00–18.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z menu Předkrmy • Tatarák z lososa s kapari a olivami

Taggia • 215 Kč

Těstoviny

• Spagetti alla carbonara • 175 Kč

Rizota • Šafránové rizoto s krevetami

a cuketou • 235 Kč

Hlavní jídla • Grilovaná chobotnice s rukolou

a rajčaty • 355 Kč • Tagliata z marinovaného hovězího

roštěnce • 435 Kč

Dezerty • Čokoládový fondant s vanilkovou

zmrzlinou • 145 Kč

Vína V restauraci si můžete dát vína z celé Itálie z obchodu za příplatek 150 korun

• Rozlévaná italská vína • 95 Kč • Prosecco • 75 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

MM25_AI

Chobotnice má jedno z nejdelikátnějších mas. Málokdo nicméně umí chobotnici připravit tak spolehlivě jako právě Italové a platí to i v Locanda Emanuele.

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?