Menu Zavřít

S liknavostí nejdál dojdeš

13. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Akcionář Brabec se marně snaží využít předkupní právo

Budoucnost největšího tuzemského výrobce radiátorů Korado Česká Třebová je stále nejistá. Minoritní akcionář a jeden z původních zakladatelů Bedřich Brabec sice vyzval ostatní vlastníky, tedy Českou konsolidační agenturu (ČKA) a Evropskou banku pro obnovu a rozvoj (EBRD), aby mu prodali své akcie, dosud však bez odezvy. Státní agentura se tak vyhýbá vládnímu usnesení a otázkou zůstává, jaké cíle svou liknavostí sleduje. Vládní kabinet totiž v polovině loňského prosince rozhodl, že podíl ČKA ve výši 34,22 procenta na základním jmění Korada má být v první řadě nabídnut za 47 milionů korun minoritnímu akcionáři Brabcovi, aby mohl využít svého předkupního práva. Až ve druhém sledu může tento podíl získat akviziční společnost Czech Radiators, založená revitalizační firmou Odien. Té vláda slíbila postoupit pohledávku ČKA 2,5 miliardy korun za Koradem za 1,2 miliardy korun minus splátky jistiny zaplacené v loňském roce.

Dopisy a arbitráž.

Uvedené vládní usnesení tedy respektuje práva minoritního akcionáře Brabce. Tím, že zdůrazňuje výši podílu na základním jmění podniku, navíc znemožňuje jeho rozředění kapitalizací pohledávky. Zdálo by se tedy, že konsolidační agentura nemá na výběr a musí postupovat v souladu s rozhodnutím nadřízeného orgánu. Jenže uběhly dva měsíce a kauza se neposunula ani o píď.
Brabec již počátkem ledna poslal člence představenstva Zlatě Gröningerové, jež má kauzu Korado v referátu, přípis, v němž deklaruje připravenost převzít akcie a zaplatit za ně státem požadovanou cenu 47 milionů korun. Kupní smlouvy se však nedočkal. Od té doby obě strany mezi sebou čile korespondují. Brabce, který je připraven dokázat, že má pro převzetí Korada k dispozici dostatek finančních prostředků i že má v záloze strategického partnera, zastupuje právní kancelář Jana Kalvody. Ten agenturu vyzývá jednak ke splnění povinnosti předat akcie, jednak k náhradě škody vzniklé neustálým odkládáním. „Nárok akcionáře na předkupní právo je jednoznačně daný a nemůže být obsahově sporný. Druhá strana měla na splnění povinnosti třicet dnů a tato lhůta uběhla od loňského roku - kdy proces prodeje začal - už nejméně patnáctkrát,“ vysvětlil Kalvoda. Ředitelka Gröningerová se odmítla k záležitosti vyjádřit a odkázala na mluvčího agentury Jiřího Pekárka. Ten soudí, že agentura postupuje v souladu s vládním usnesením. „Jde o komplikovanou transakci, na níž se podílí několik subjektů, navíc jde o společný prodej akciových podílů a pohledávek. K tomu je ještě třeba respektovat práva jednoho z minoritních akcionářů. Vzhledem ke složitosti procesu je dokumentace tudíž obsáhlá,“ uvedl bez bližších podrobností Pekárek. Na liknavost ČKA upozornil advokát Kalvoda i ministra financí Bohuslava Sobotku. „Pokud státní orgány nezmění svůj postoj, budeme nuceni případ postoupit k arbitráži,“ zdůraznil. Brabec oslovil také Evropskou banku a nabídl jí, že odkoupí za stejných podmínek i jejích 29 procent akcií Korada. Odpověď však byla vyhýbavá. EBRD sice nezpochybňuje jeho předkupní právo, nicméně nabídku neakceptovala s tím, že zatím jedná v souladu s postupem konsolidační agentury. Brabec bance tedy minulý týden poslal nový dopis, jímž potvrzuje svoji nabídku.

MMF24

Přednost před soudem má smír.

Bedřich Brabec, který patří k původním čtyřem zakladatelům podniku, nyní drží v Koradu 9,15 procenta akcií. Akcionářská smlouva z podzimu 2000, která byla sepsána poté, co ČKA v podniku kapitalizovala desetinu své třímiliardové pohledávky, a získala tak třetinu základního jmění, zaručuje všem vlastníkům předkupní právo, pokud se některý z nich rozhodne prodat své akcie. A tohoto práva se Brabec nehodlá vzdát (EURO 46/2002). Téměř před rokem a půl se agentura spolu s dalším akcionářem - Evropskou bankou - rozhodly prodat své podíly a požádaly i ostatní akcionáře, aby se připojili ke smlouvě o společném prodeji akcií a pohledávek. Organizaci tendru dostala na starost společnost CAIB. Obchodní ředitel Brabec se sice k dohodě nepřipojil, ale soutěž byla přesto vyhlášena. V prvním kole zvítězila s nejvyšší nabídkou firma Czech Radiators, konkurenční projekt podalo konsorcium ASOK, které spojovalo finanční skupinu DB Invest a strategického investora Schaefer. A tehdy začal první zádrhel. Brabec odmítl společnosti Odien své akcie prodat. Říká totiž, že mu jde o rozvoj podniku, a nechce, aby se jeho dítko dostalo do rukou překupníků. Naopak tvrdí, že akceptoval nabídku na prodej akcií a pohledávky, kterou mu učinil poradce procesu CAIB. Nabídka však byla zřejmě jen formální, protože žádné další kroky, jako například sepsání smlouvy a následný reciproční převod akcií a peněz, nenásledovaly. Brabec nicméně soudí, že pravda je na jeho straně a svá práva začal bránit soudní cestou. „Ovšem dal bych přednost smírnému řešení, soud by přece jenom mohl příliš poškodit pověst Korada,“ zdůrazňuje bývalý obchodní ředitel.

Allen & Overy ve střetu zájmů?

Aféra vykazuje ještě jednu pikantnost: původní akcionářskou smlouvu z roku 2000 sepsala advokátní firma Allen Overy, a to ve prospěch všech tehdejších akcionářů, tedy i Brabce. A ten se nyní podivuje, jak to, že stejná kancelář v nastalém sporu stojí na straně jeho odpůrců. Podobný postup přece vynesl advokátovi Jiřímu Teryngelovi před časem pět let zákazu činnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).