Menu Zavřít

S nohama člověk v metaverzu nepochodí. Vytvořit věrohodného avatara se všemi končetinami ještě chvíli potrvá

17. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Vývoj virtuálního světa, jinak nazývaného metaverzum, míří rychle kupředu. Stejně tak i technologické možnosti VR náhlavních zařízení

  • Jedna věc ale uživatelům stále chybí, a ještě nějakou dobu chybět bude - nohy. Společnosti včetně Mety Marka Zuckerberga nyní řeší, jak tuto zdánlivě banální překážku překonat

  • Vidět ve virtuální realitě své končetiny má mnohem větší význam, než se může na první pohled zdát. Propojují nás s okolním světem a ovlivňují, do jaké míry jsme do metaverza ponořeni, tvrdí experti


Když Facebook vloni v říjnu zveřejnil video, v němž oznamoval své přejmenování na Metu, představil veřejnosti, jak by ono často skloňované metaverzum mělo dle jeho představ ideálně vypadat. Virtuální avatar Marka Zuckerberga doslova mávnutím ruky měnil vzhled a lusknutím prstu se teleportoval z místa na místo.

Je tu však jeden problém. Ukázka byla jen jakousi vizí vzdálené budoucnosti, současné technologie společnosti totiž nic podobného neumožňují.

Pokud se už nyní pohybujete uvnitř Horizon Worlds, vlajkové sociální VR síti Mety, děláte to zcela bez možnosti vidět na svém avatarovi nohy a chodidla. Vzhled sice můžete nastavit tak, aby jakžtakž odpovídal skutečnosti, vznášející se postavička bez půlky těla má však od projekce reality ještě hodně daleko. A byť se to může zdát jenom jako kosmetická vada, věřte, že dost ovlivňuje pocit, jak moc je člověk do virtuálního světa ponořený. Bez simulace reálného vzhledu a přirozeného pohybu, jaký měli možnost vidět diváci například během reklamy při Super Bowlu, to zkrátka není ono.

Chytrá domácnost se postará o naše těla, zatímco budeme v metaverzu. Které technologie zahýbou rokem 2022?
Přečtěte si také:

Chytrá domácnost se postará o naše těla, zatímco budeme v metaverzu. Které technologie zahýbou rokem 2022?

Společnost Meta se již několik let pokouší přijít na to, jak avatary udělat ,lidštější‘. Jedná se ale o podstatně tvrdší oříšek, než by se na první pohled mohlo zdát. V relaci AMA (Ask Me Anything) na Instagramu to začátkem minulého týdne uznal i viceprezident Meta Reality Labs a budoucí technický ředitel Andrew Bosworth: „Přesné sledování vlastních nohou je velmi složité a se stávajícími náhlavními soupravami z fyzikálního hlediska v podstatě neuskutečnitelné.“

Vývoj jde rychlým tempem kupředu

Co se v současnosti daří dobře, je sledování horní části lidského těla za pomoci VR headsetu a ovladačů. Možnost, jak tímto způsobem zachytit i nohy, zatím prakticky neexistuje. I přesto se ale některé společnosti svým uživatelům avatara se všemi končetinami nabídnout snaží. Používají k tomu software pro aproximaci pohybů dolní části těla. Tento naprogramovaný styl chůze má každopádně od přirozenosti hodně daleko a někdy dokonce vypadá i dost komicky.

Jediným způsobem, jak docílit toho, co Mark Zuckerberg představoval ve zmíněném videu, je rozmístění několika senzorů na nebo kolem lidského těla. A to není uživatelský zrovna dvakrát příjemné. Na druhou stranu, potřeba přenesení nohou do virtuálního světa je dle řady odborníků na VR natolik důležitá, že zkrátka nemůže být v žádném případě ignorována.

„Důvod, proč chcete i nohy, je ten, že vás to uzemní. Spojuje nás to se světem,“ řekl v rozhovoru pro CNN konzultant pro začínající firmy v oblasti VR a AR Avi Bar-Zeev. Že ví, o čem mluví, dokládají jeho mnohaleté zkušenosti v této oblasti. V minulosti pracoval pro Apple a Amazon a také se podílel na projektu HoloLens, za nímž stojí pro změnu společnost Microsoft.

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost
Přečtěte si také:

Metaverzum člověka změní. Virtuální realita v sobě skrývá velké příležitosti, namístě je ale opatrnost

Přestože vytvořit atmosféru, jaká by člověka ve virtuálním prostoru skutečně pohltila, není nijak snadné, díky překotnému vývoji bude vše jen otázkou času. Koneckonců, stačí se podávat do minulost. Ještě v roce 2016 bylo k fungování VR headsetu potřeba připojit jej k výkonnému počítači, senzorové kameře a složitě používat ovladač. Během pár let už však byla na trhu k dispozici zařízení, jejichž manipulace vyžadovala podstatně méně zručnosti a navíc obsahovala takzvaně vše v jednom. Také by u nich již nemělo hrozit, že se při používání člověku zamotá hlava a upadne - což se předtím stávalo relativně často.

Uživatelsky (ne)příjemné řešení problému

Jednou ze zvažovaných možností, jak snímat pohyb nohou, je přidání dalších senzorů na spodní stranu náhlavní soupravy. Avi Bar-Zeev však upozornil, že to není úplně šťastné řešení. Když totiž nakloníte nebo otočíte hlavu do nesprávného úhlu, kamery ztratí přehled. Ještě je zde ale jedna alternativa. Společnost HTC nabízí sledovací zařízení za 129 dolarů, které lze připevnit na končetiny a různé předměty. Trackery jsou každopádně kompatibilní jen se soupravami, jež se musí připojit k počítači. Onen hlavní problém se tím navíc rovněž neřeší.

„To, co všichni chtějí a na čem všichni pracují, je možnost sledování celého těla pomocí náhlavní soupravy typu all-in-one,“ řekl generální ředitel zmíněné společnosti Daniel O'Brien. Zároveň dal ale za pravdu Andrew Bosworthovi ze společnosti Meta, který upozornil, že taková věc zatím zkrátka není v ničích technologických schopnostech a spousta potenciálních řešení není uživatelsky příjemná.

MMF24

Realitní trh v metaverzu vloni nabíral na obrátkách. Letos by se hodnota prodaných virtuálních parcel měla zdvojnásobit a překonat miliardu dolarů
Přečtěte si také:

Realitní trh v metaverzu vloni nabíral na obrátkách. Letos by se hodnota prodaných virtuálních parcel měla zdvojnásobit a překonat miliardu dolarů

„VR je už tak dost obtížná věc a nikdo nepředpokládá, že si zákazníci budou chtít nasazovat senzory,“ prohlásila Timoni Westová, viceprezidentka pro rozšířenou a virtuální realitu herní vývojářské platformy Unity. Dolní končetiny by podle ní nakonec mohla animovat umělá inteligence díky snímání pohybů hlavy. Aby však tak tento plán fungoval, bylo by zapotřebí nashromáždit obrovské množství dat o způsobech lidské chůze, a to by se značně promítlo do celkových nákladů. „Problém je, že čím více se to blíží realitě, tím více začne lidem vadit, že to není reálné,“ dodala Westová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).