Menu Zavřít

S novou matkou

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

GTS Novera posílila svou pozici nejsilnějšího alternativního operátora

Hotovo, podepsáno. Telekomunikační firmy Nextra a Telenor Networks se minulé úterý staly součástí společnosti GTS Central Europe, do které patří i nejsilnější český alternativní operátor GTS Novera. Společně s českou Nextrou a Telenorem Networks prodal norský telekomunikační gigant Telenor i jejich sesterské firmy na Slovensku, Nextra Slovakia a Telenor Networks Slovakia. Hodnotu transakce nehodlá kupující ani prodávající komentovat. Cena celého „balíčku“ by se podle odhadu týdeníku EURO mohla pohybovat kolem půl miliardy korun.

Dravý zájemce.

Prodej českých a slovenských společností Nextra, respektive Telenor Networks, začal zhruba v polovině letošního září. Od začátku se jako největší zájemce profilovala GTS Novera, která po loňské akvizici Aliatelu neskrývá své touhy pokračovat v konsolidaci českého telekomunikačního trhu. Informace týdeníku EURO potvrdily, že zájem o akvizici projevilo i několik jiných, zajímavých subjektů: česká pobočka Tiscali, operátoři eTel a Radiokomunikace, britský telekomunikační gigant Vodafone, český management Nextry a Telenor Networks, konsorcium finančních investorů z Norska, belgicko-nizozemský alternativní operátor Scarlet, jehož šéfem představenstva je bývalý ředitel Českého Telecomu Bessel Kok, a také společnost Contactel, kterou však nakonec předminulý týden koupila právě GTS (EURO 49/2005).
Hloubková kontrola účetnictví, due diligence, proběhla v prodávaných firmách na přelomu října a listopadu, v pátek 25. listopadu poté byla uzávěrka závazných nabídek na koupi. Smlouva byla podepsána minulý týden v úterý a ve středu 7. prosince lokální management Nextry a Telenoru svolal setkání zaměstnanců, na kterém oznámil, že novým majitelem se stává společnost GTS Central Europe.

EBF24

Méně je lépe.

GTS získala v podobě koupených firem zhruba 25 tisíc zákazníků, které zaměstnávají na 180 lidí a generují obrat kolem 730 milionů českých korun. „Získané firmy začleníme do struktur GTS, z českého trhu také zmizí i obchodní značky Telenoru, služby budeme prodávat pod brandem GTS, jen na Slovensku máme právo používat logo Nextry ještě několik let,“ tvrdí šéf GTS Milan Rusnák, podle kterého prý akvizice zmiňovaných firem plně zapadá do strategie GTS. „Jeden velký operátor je rozhodně více než tři individuální firmy vedle sebe,“ dodává.
Jako pozitivní pro vývoj trhu hodnotí poslední změny v telekomunikační branži šéf Radiokomunikací Miroslav Čuřín. „Bylo jednoznačné, že konsolidace musí přijít. Na to, jak jsme malý stát, působilo na trhu příliš mnoho hráčů. Z hlediska vývoje českých telekomunikací je dobře, že ke konsolidaci došlo, a já musím našemu konkurentovi pogratulovat,“ řekl Čuřín týdeníku EURO. Menší počet vzájemně si konkurujících firem prý povede k větší cenové stabilitě na trhu, menšímu počtu sporů mezi operátory i vůči regulátorovi trhu, Českému telekomunikačnímu úřadu.

Aliatel rozhodl.

Přes počáteční zájem nakonec Radiokomunikace nabídku na koupi Nextry a Telenoru Networks nepodaly. „Zásadní krok se odehrál loni, kdy GTS získala Aliatel, o který jsme měli eminentní zájem, a to nastartovalo jejich lepší pozici pro další konsolidaci,“ vysvětluje Čuřín. Hodnotu transakce si netroufá odhadnout, podle jeho slov však Radiokomunikace uvažovaly o investici pohybující se mezi 300 až 400 miliony korun za „balíček“ čtyř firem. Vzhledem k faktu, že GTS je ve vyjednáváních agresivnější, je pravděpodobné, že se cena nakonec přiblížila půlmiliardě korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).