Menu Zavřít

S novou sestrou

11. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Fujitsu Siemens Computers

PRAHA (oh) - Česká pobočka výrobce počítačů Fujitsu Siemens Computers (FSC) v loňském fiskálním roce, končícím 31. březnem, utržila 58,5 milionu eur. V porovnání s předchozím finančním rokem to znamená nárůst obratu o 36 procent. Celosvětový obrat FSC stoupl o jedenáct procent na 6,65 miliardy eur. Zisk před zdaněním firmy, která je čtvrtým největším prodejcem počítačů v Evropě, vzrostl o sedmadvacet procent na 121 milionů eur. Více než čtvrtinový nárůst obratu vykázala česká pobočka FSC třetí rok za sebou. „Růst byl o něco vyšší, než kolik jsme předpokládali ve svých interních plánech. Na dobrých výsledcích se podepsal především prodej přes distribuční kanál, tedy přes partnery, kteří prodávají zejména menším a středním firmám. Tyto prodeje tvoří asi tři čtvrtiny celého našeho byznysu,“ řekl týdeníku EURO Tomáš Rutrle, generální ředitel českého zastoupení FSC. Stejné tempo růstu chce prý firma udržet i pro letošní fiskální rok. „Rádi bychom se výrazně přehoupli přes dvoumiliardovou hranici tržeb,“ dodává Rutrle.
Pomoci by jim v tom měla i nově vzniklá sesterská servisní společnost IT Product Services (FSC ITPS), jež vznikla odkoupením jedné z divizí společnosti Siemens Business Services (SBS), a která se věnuje integraci IT infrastruktury u zákazníka. „Naše působnost pokrývá kompletní péči o korporátního zákazníka, počínaje návrhem technologického řešení přes dodávku, instalaci a především podporu klientovy IT infrastruktury,“ vysvětluje Aleksandar Pantelič, šéf českého zastoupení FSC ITPS. Sesterské firmě FSC to umožní lépe prodávat počítače velkým zákazníkům. „Doposud jsme nebyli schopni prodávat naše počítače korporátním zákazníkům jako produkt. V jejich případě jsou IT řešení jsou už natolik velká, že je musíte obalit širokou paletou služeb. Klient totiž očekává, že dostane kompletní, na klíč složené a především funkční řešení, a to nemůžete dělat, pokud nemáte silnou servisní složku,“ doplnil Rutrle. Do ITPS přešlo z SBS zhruba padesátka lidí, česká pobočka by, jak očekává Pantelič, mohla v prvním obchodním roce dosáhnout obratu kolem 400 milionů korun.

EURO: Za uplynulý fiskální rok jste povyrostli o šestatřicet procent. Jaké je složení produktového portfolia z hlediska tržeb? RUTRLE: Největší podíl zaujímají notebooky, které tvoří asi jednu třetinu našich prodejů. Zhruba dvacet procent byznysu je v technologiích a řešeních pro velké korporátní zákazníky, jako jsou servery či datová úložiště. Zbytek je poměrně rovnoměrně rozdělen mezi zbývající produktové skupiny, což znamená stolní počítače, PDA, tedy kapesní počítače, a LCD televizory.

EURO: Projevil se na vašich finančních výsledcích klesající kurz kuruny vůči euru? RUTRLE: Spíše se ještě prohloubil trend přesunu prodeje notebooků do nižších cenových kategorií. Citlivé ceny přenosných počítačů byly ještě před dvěma lety u hranice 30 tisíc korun, dnes jsou pod dvacetitisícovou hranicí a nikdo neví, kam se to může v dalších letech posunout.

EURO: Jaký je váš osobní odhad? RUTRLE: Určitou souvislost můžeme hledat například v oblasti mobilních telefonů, kde se cena z řádově desítek tisíc korun dostala na tisícikoruny. To znamená propad cen o řád. Proto si myslím, že nejlevnější notebooky by během několika málo let mohly atakovat magickou hranici deseti tisíc korun.

Rok co rok růst Vývoj obratu české pobočky FSC, v milionech Kč
Rok * obrat

ebf - tip - debata

  • 2001 527
  • 2002 666
  • 2003 841
  • 2004 1351
  • 2005 1697

Pozn.: * finanční rok končící 31. březnem následujícího roku, tedy např. finanční rok 2005 pokrývá období 1.4.2005 – 31.3.2006

Pramen: Fujitsu Siemens Computers

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).