Menu Zavřít

S novým rokem nový rekord? Podle analytiků by letos cena zlata i vinou inflace mohla přepsat svá loňská maxima

11. 1. 2022
Autor: Pixabay
  • Hodnota zlata na světových trzích by letos podle některých analytiků mohla překonat hranici 2100 dolarů za trojskou unci

  • Stát se tak má zásluhou zvyšující se míry inflace na klíčových trzích, slábnoucího dolaru i velkého zájmu ze strany investorů či centrálních bank

  • Svého dosavadního maxima dosáhlo zlato loni v srpnu. Jeho cena se tehdy vyšplhala na úroveň 2063 dolarů za unci


O zlatu se s oblibou říká, že přestavuje jakýsi bezpečný přístav, který dokáže zhodnotit peníze v době nejistoty. V době, kdy na světových finančních trzích převládá panika a nikdo moc netuší, za jak dlouho se vše opět vrátí do rovnováhy. Tedy v době, jaká shodou okolností panuje už bezmála celé dva roky.

Lidé si jsou této zásady vědomi a také se jí vzorně řídí, což je velice dobře patrné na jeho ceně, která - podobně jako u čehokoliv jiného – roste tím víc, čím vyšší je o něj zájem. A protože současná krize je zcela bezprecedentní a jednotlivé státy a jejich centrální banky v uplynulých měsících přikročily mnohdy ke zcela bezprecedentním opatřením, majících za cíl se z této ekonomické šlamastiky co nejdříve vymanit (rychlé snižování úrokových sazeb klidně i do záporných hodnot, kvantitativní uvolňování, nárůst státních dluhů), vylétla hodnota tohoto třpytícího se kovu do závratných výšin.

Zlato je aktuálně citelně levnější než v průběhu loňského roku. V srpnu jeho hodnota vůbec poprvé překonala hranici dvou tisíc dolarů za trojskou unci. Zdroj: Trading economics

V srpnu loňského roku byla jedna trojská unce zlata na trhu k dostání za dosud rekordních 2063 dolarů, připomíná s odkazem na data společnosti Eikon web televizní stanice CNBC. Letos by se však zásluhou dalších faktorů mohla vyšplhat ještě o něco výše, konkrétně pak na úroveň 2100 dolarů. Tvrdí to například analytik poradenské firmy Fat Prophets David Lennox.

„Myslíme si, že v průběhu roku 2022 budeme svědky toho, jak zlato testuje hranici svého dosavadního historického rekordu, ale zároveň si myslíme, že až se tam dostane, jeho cena se už dále zvyšovat nebude,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro zmíněnou televizi.

Pakliže by se Lennoxova předpověď naplnila, znamenalo by to, že zlato během následujících měsíců zdraží o více než tři sta dolarů (zhruba 6,5 tisíce korun). Aktuální hodnota uvedeného cenného kovu činí v době psaní tohoto článku 1793,5 dolaru (38 606 korun).

USA hrozí nejvyšší inflace za posledních 40 let

Hlavních příčin vedoucích k potenciálnímu zdražení zlata v brzké budoucnosti existuje dle Lennoxe vícero. „Vyšší hodnota bude v roce 2022 důsledkem vysoké inflace a slábnoucího dolaru,“ uvedl s odkazem na fakt, že prosincový index spotřebitelských cen, na základě kterého se míra inflace měří, by se podle odhadů agentury Bloomberg měl v USA v rámci meziročního srovnání vyšplhat na hodnotu rovných sedmi procent - to by bylo nejvíce za posledních 40 let.

Zlato nad bitcoin. Hodnota nejstarší kryptoměny světa padá závratnou rychlostí, žlutý kov naopak z různých důvodů sílí
Přečtěte si také:

Zlato nad bitcoin. Hodnota nejstarší kryptoměny světa padá závratnou rychlostí, žlutý kov naopak z různých důvodů sílí

Ve prospěch rostoucí ceny zlata hovoří podle analytika též současná geopolitická situace na Ukrajině, která jen dále prohlubuje krizi ve vzájemných vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem a která by se „celkem rychle mohla proměnit v něco katastrofického“.

„Pokud by něco takového skutečně nastalo, pak by na to zlato celkem rázně zareagovalo a my bychom se k našemu 2100 dolarovému cíli pravděpodobně dopracovali spíše dříve než později,“ předpověděl Lennox.

Opakující se historie?

Že hodnota tohoto žlutě zbarveného cenného kovu poputuje v letošním roce směrem vzhůru, si myslí též hlavní analytik české společnosti Zlato David Marášek. Naznačuje to chování americké centrální banky (Fed).

„Cena zlata je pro našince z poloviny dána cenou dolaru, takže pokud v březnu skutečně dojde k tomu, že Fed zvýší své úrokové sazby, dojde ke zvýšení atraktivity dolaru. To za prvé,“ přiblížil Marášek redakci Euro.cz.

„Za druhé – a to paradoxně – by tak předpokládané zvýšení úrokových sazeb Fedu mělo na cenu zlata působit opět jako katalyzátor. Podobně jako již mnohokrát v minulosti (například v letech 2004 až 2007 nebo 1971 až 1974) a naposledy 16. prosince roku 2015. Tehdy se cena zlata dotkla ,dna‘ na úrovni 1 046 dolarů, přičemž americká centrální banka následně poprvé po krizi 2008 začala zvyšovat sazby a cena zlata se vzápětí ,utrhla ze řetězu‘,“ doplnil.

Rekordní nákupy centrálních bank

Zlato, respektive jeho hodnota na světových trzích bude dle Maráška v letošním roce reflektovat zvyšující se míru inflace. Překonání dosavadního rekordu z loňského srpna je tak skutečně na spadnutí: „V roce 2021 jeho cenu negativně ovlivnily fondy obchodované na burze kryté zlatem, které snížily držbu fyzického zlata o 287 tun, tedy nejvíce od roku 2013. V prvním koronavirovém roce 2020 přitom tyto fondy 750 tun zlata nakoupily. Pokud by letos zlato kompenzovalo loňský, zhruba čtyřprocentní meziroční propad v ceně - a zde je třeba podtrhnout, že už na začátku roku 2022 unce stála 1 793 amerických dolarů a zájem investorů o toto aktivum vzroste -, klidně by dosavadní rekord mohlo atakovat, či dokonce překonat.“

Další horečka na obzoru? Fyzické zlato šlo během prvního čtvrtletí na dračku, mohou za to obavy z hrozící inflace
Přečtěte si také:

Další horečka na obzoru? Fyzické zlato šlo během prvního čtvrtletí na dračku, mohou za to obavy z hrozící inflace

Pod ono několikrát avizované nové maximum by se do značné míry mohli podepsat rovněž centrální bankéři. Ti v uplynulé době tento cenný kov nakupovali, a nakupují dodnes ve snaze zbavit se tak závislosti svých institucí na americkém dolaru.

MMF24

„Podle Světové rady pro zlato (World Gold Council) centrální banky za posledních deset let navýšily své zlaté rezervy o více než 4 500 tun. Na konci třetího čtvrtletí loňského roku činily jejich rezervy zhruba 36 tisíc tun, což je nejvíce od roku 1990 a o 15 procent více než před deseti lety. Současně s tím, jak v devizových rezervách centrálních bank roste zlato, klesá přítomnost dolaru. Už v roce 2020 klesl poměr dolaru k jednotlivým měnám na nejnižší úroveň za poslední čtvrtstoletí,“ objasnil Marášek a dodal: „Dalšími faktory, které by mohly hnát cenu zlata vzhůru – mimo rekordních nákupů centrálních bank - je také poptávka v Indii a v Číně, která nyní opět roste a představuje zhruba polovinu celosvětové spotřebitelské poptávky. V Indii je to dáno kulturou, která je se zlatem historicky propojena skrze šperky, v Číně pak zásluhou faktu, že tento kov čím dál tím více slouží jako zajištění hodnoty vůči tamní měně.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).