Menu Zavřít

S nožem na krku

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Šéf největšího mobilního operátora vydržel. Zatím

Generální ředitel a jednatel Eurotelu Terrence Valeski zatím odolal tlaku představenstva mateřské firmy, Českého Telecomu (ČTc), a zůstává ve své funkci. Jen těsně neodhlasovalo mimořádné zasedání dozorčí rady ČTc minulý čtvrtek odvolání Valeskiho a výkonného ředitele právní divize Luboše Borika z pozic jednatelů.

Dvojnásobný e-mail.

Odvolat Valeskiho a Borika se pokusili členové dozorčí rady už minulé úterý formou „per rollam“. Tato varianta však nebyla vzhledem závažnosti rozhodnutí přijata. Diskusi na toto téma vyvolal e-mail generálního ředitele Telecomu Gabriela Berdára členům dozorčí rady o potížích Eurotelu se spuštěním vysokorychlostního přístupu na internet pomocí technologie CDMA. V dopise, který má týdeník EURO k dispozici, Berdár informuje, že management Eurotelu po několika měsících obstrukcí souvisejících s CDMA vedení Telecomu oznámil, že nemá licenci na tento projekt. „Obstrukce pokračovaly i po schůzce dozorčí rady, na které pan Valeski osobně slíbil dodržení strategie navržené ČTc. Uvedený postup managementu Eurotelu po bezprecedentní kampani v médiích proti mateřské společnosti, jejíž primárním cílem bylo znevážení společnosti jako celku, je v příkrém rozporu s povinností, které management Eurotelu má při správě společnosti,“ napsal Berdár.
V témže dopise Berdár uvádí: „Kromě 'detailů', jako například, že systémy Eurotelu a konkrétní lidé nejsou připraveni, je toto další velmi závažná záležitost, ze které představenstvo vyvodí důsledky.“ Na e-mail reagoval šéf dozorčí rady ČTc Ondřej Felix dalším dopisem členům dozorčí rady: „Souhlasím plně s Gabrielem Berdárem, že po několika měsících příprav je fakt, že provoz není licenčně zajištěn, zcela nehorázný a neakceptovatelný.“ Felix zároveň navrhuje zařazení tohoto bodu na jednání dozorčích rad Eurotelu a Českého Telecomu.

ebf - tip - debata

Radí se o matce.

Poté, co nevyšlo úterní odvolání Valeskiho a Borika telefonickou formou, bylo na čtvrtek svoláno mimořádné zasedání dozorčí rady ČTc. Na konci téměř čtyřhodinového jednání se o personálních změnách v Eurotelu nehlasovalo, nicméně rozložení sil v třináctičlenné dozorčí radě ČTc bylo následující: šest pro odvolání, sedm proti. Dva zástupci dozorčí rady (šéf FNM Jan Juchelka a náměstek ministra financí Zdeněk Hrubý) z jednání odešli před hlasováním o návrhu představenstva. Dozorčí rada nakonec jednomyslně přijala usnesení, které žádá představenstvo ČTc o příslušné dokumenty.
Již ve středu 28. dubna se dozorčí rada sejde znovu, přičemž jedním z hlavních bodů má být projednávání personálních změn v Eurotelu. Valeski ani Borik se nechtějí k otázkám týkajících se jejich budoucnosti v Eurotelu jakkoli vyjadřovat.
Členové dozorčí rady si podle informací týdeníku EURO vzali čas na prostudování podkladů, především výsledků auditu Eurotelu. „Je tam několik problémových bodů, především pak smlouva s konzultační a auditorskou společností Ernst & Young a sponzorský kontrakt ve Spartě Praha,“ uvedl zdroj týdeníku EURO, který si nepřál být jmenován. Management Eurotelu totiž minulý rok sjednal smlouvu se společností Ernst & Young s měsíčním paušálem přesahujícím milion korun, aby provedla hodnocení jednotlivých druhů privatizace Českého Telecomu se zhodnocením výhodnosti každé varianty. „Závazky vyplývající z této smlouvy se datují k loňskému listopadu, kdy pan Valeski zveřejnil svůj zájem koupit Český Telecom společně s managementem Eurotelu. Navíc není vůbec patrné, jak souvisí analýza privatizace Českého Telecomu s povinností jednatelů společnosti Eurotel vykonávat svou činnost s péčí řádného hospodáře,“ rozezlil se Berdár ve vyjádření, které rozeslal médiím.
Nová sponzorská smlouva s fotbalovou Spartou, kterou Eurotel podepsal letos v únoru v objemu kolem 50 milionů korun, je pro mobilního operátora údajně nevýhodnější než ta předešlá. „Zatímco v minulosti Eurotel vyplácel Spartu v průběhu sezony a částečně i po jejím skončení, a především na základě výsledků, podle nové jsou tři čtvrtiny objemu peněz splatných již před sezonou. Problémy jsou i s daty uzavírání smluv a dodatků,“ řekl jeden ze zdrojů týdeníku EURO.

Špidla a Gross pro.

Informace týdeníku EURO potvrzují, že existují tři možné varianty vývoje středečního zasedání dozorčí rady ČTc – buď dojde k odvolání obou jednatelů Eurotelu, nebo jednání skončí bez jakýchkoli změn, třetí varianta je označována jako „remízová“, tedy odvolání jednoho z jednatelů a dosazení nového, zástupce ČTc. „Momentálně se spekuluje, jakou podobu by ona plichta měla mít. Snaha Telecomu je jasná, dosadit do vedení Eurotelu člověka, který by mohl řídit finanční toky,“ uvádí zdroj. Novým jednatelem Eurotelu by se měl stát Michal Heřman, ředitel pro transformaci ČTc, který v minulosti v Eurotelu zastával post finančního ředitele, nebo Martin Bek, pravá ruka finančního ředitele Telecomu Juraje Šedivého. O personálních změnách jednala neoficiálně minulý týden i česká vláda. „Zatímco premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross byli jednoznačně pro odvolání pana Valeskiho, ministr financí Bohuslav Sobotka si nebyl jist, a ministr informatiky Vladimír Mlynář jakoukoli personální změnu v Eurotelu odmítá,“ tvrdí zdroj týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).