Menu Zavřít

S PODMÍNKOU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

EU a fúze

Evropská komise schválila plán spojení ropného koncernu BP Amoco s americkou Atlantic Richfield (ARCO) i megafúzi amerických ropných koncernů Exxon a Mobil. Pro svůj souhlas si však stanovila několik podmínek, jak vyplývá z tiskového sdělení komise. Spojované firmy nyní musí prodat některé své aktivity.

BP Amoco se tak bude muset zbavit některých plynovodů v Severním moři. U fúze Exxon-Mobil je těchto přikázaných prodejů celá řada včetně evropských benzinových pump společného podniku Mobilu s BP Amoco a firmou Aral. Podle agentury ČT K bude muset Mobil například odprodat svůj podíl ve společném podniku Aral s německou společností Veba a rovněž dceřinou firmu pro prodej zemního plynu v Nizozemsku.

Ze spojení BP Amoco a ARCO v hodnotě téměř 30 miliard dolarů vznikne největší nestátní producent ropy na světě. Plán byl oznámen letos v dubnu teprve čtyři měsíce poté, co BP dokončila převzetí americké společnosti Amoco za 55 miliard dolarů.

CIF24

Fúze bude mít problémy zejména v USA, protože spojená firma by téměř zcela ovládla ropné aktivity na Aljašce. Fúze Exxon-Mobil za 82 miliard dolarů bude největším firemním spojením všech dob. Znamená opětovné spojení dvou ze sedmi předních ropných společností, které byly na začátku tohoto století součástí mocného ropného impéria Standard Oil Trust, založeného am erickým magnátem Johnem D. Rocke- fellerem. Obě fúze musí ještě schválit americké úřady, především Federální komise pro obchod.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).