Menu Zavřít

S rozloženým rizikem

24. 2. 2005
Autor: Euro.cz

CSPF

PRAHA (men) - Nový nemovitostní fond Czech and Slovak Property Fund (CSPF) plánuje v České republice a na Slovensku investovat dvanáct miliard korun. Investiční příležitosti bude vyhledávat nejen v Praze a Bratislavě, podnikat hodlá i v dalších větších městech. „Teoreticky by dvě třetiny z celkového objemu investic měly směřovat na český trh, zbytek na Slovensko,“ říká Sebastien Dejanovski, výkonný ředitel společnosti CSIA, která je poradcem a asset managerem zmíněného fondu. CSIA vlastní GE Capital Golub a CEC Management, oba polovinu. „Jedním z akcionářů fondu je Česká spořitelna,“ upřesňuje Dejanovski.

EURO: V poslední době bylo založeno několik nemovitostních fondů. Co stálo za rozhodnutím založit CSPF? DEJANOVSKI: V Česku působí realitní fondy, které investují do stejného typu nemovitostí, do velkých a nově postavených obchodních, logistických a kancelářských center s mezinárodními nájemci. Není proto neobvyklé, že pokud se prodává tento typ objektů, je podáno třicet nabídek. Fond CSPF má zcela jinou strategii. Chceme se zaměřit na nemovitosti s menší tržní hodnotou, tedy v rozmezí mezi dvěma sty miliony korun a jednou miliardou.

EURO: Není s touto strategií spojeno větší riziko? DEJANOVSKI: Není, protože budeme kupovat více objektů, a tím pádem riziko rozložíme. Pravdou ale je, že s nákupem většího počtu budov je spojeno více práce. Fondy, které mají sídlo například v Londýně a vysílají do Česka lidi pouze na jednání, si takovouto strategii zvolit nemohou. Náš tým, který nyní čítá sedm lidí, ale sídlí v Praze a Bratislavě.

EURO: Na jaký typ nemovitostí se chcete zaměřit? DEJANOVSKI: Chceme investovat do kancelářských budov, obchodních a logistických center a do hotelů. Prostředky vložíme i na development rezidenčních projektů.

MMF24

EURO: Máte již v regionech vyhlídnuté nějaké objekty? DEJANOVSKI: Fond je aktivní od listopadu loňského roku. Od té doby vyhledáváme investiční příležitosti. První akvizice by mohla být uzavřena na konci března. Nákup několika dalších nemovitostí je v jednání. Jsou mezi nimi jak pražské, tak mimopražské budovy.

EURO: Chcete investovat nejen do nemovitostí v Česku, ale i na SLovensku. Pociťujete nějaký rozdíl mezi českým a slovenským trhem? DEJANOVSKI: Je to obrovský rozdíl. V Česku je strukturovaný trh, na kterém působí řada mezinárodních konzultantů, kteří umějí zpracovat informace pro institucionální investory. Na Slovensku je pouze jeden mezinárodní agent a trh je z převážné části kontrolován místními skupinami, které vystupují jako developeři a zároveň investoři. Proniknout na slovenský trh je tedy zcela odlišné než expandovat na českém trhu. Na Slovensku je též daleko méně produktů, protože rozvoj začal později. Slovenský trh teprve dospívá, je opožděn pár let za českým.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).