Menu Zavřít

S unijním příspěvkem

1. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Letecká infrastruktura

CIF24

PRAHA (hat, hns) - Kraje vynaloží na modernizaci regionálních letišť v příštích dvou letech 471 milionů korun, dalších devětadevadesát milionů dostanou z Evropské unie. Na zlepšení infrastruktury regionálních letišť tedy celkem půjde 570 milionů korun. Jihomoravský kraj již v letošním roce zahájí výstavbu nové odletové haly na letišti Brno–Tuřany. Celkové náklady investiční akce se vyšplhají přes dvě stě milionů korun, z toho příspěvek ze strukturálních fondů Evropské unie (EU) dosáhne jedenapadesáti milionů.
Novou odletovou halu, tentokrát za 160 milionů korun, postaví také letiště Ostrava-Mošnov, z toho unie přidá Moravskoslezskému kraji 48 milionů. Výběrová řízení na provedení obou staveb již byla vyhlášena. O zakázku na dostavbu odbavovací haly v Ostravě projevilo zájem dvanáct uchazečů, o jejím vítězi rozhodne rada kraje na svém zasedání 6. dubna. Nabídky do výběrového řízení na výstavbu brněnského terminálu mohou uchazeči posílat až do května. V příštím roce by měla být modernizována infrastruktura také na letišti Karlovy Vary, očekávají se náklady ve výši 210 milionů korun.
Investice do infrastruktury by měly přispět ke zvýšení počtu odbavených pasažérů na těchto letištích. Nejvíce cestujících z mimopražských letišť, celkem 220 tisíc pasažérů, loni odbavila Ostrava. Brněnským letištěm prošlo172 tisíc a karlovarským necelých 39 tisíc cestujících. Český primát drží letiště v Ruzyni, které za loňský rok odbavilo 9,6 milionu pasažérů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).