Menu Zavřít

S větrem o závod: Němci mají už téměř 30 tisíc větrníků

25. 1. 2018
Autor: čtk

Německý Spolkový svaz větrné energie (BWE) hlásí rekordní rok. Loni bylo v zemi postaveno 1 792 nových větrníků na souši o celkovém výkonu 5 333 megawatt. To odpovídá zhruba dvouapůlnásobku výkonu jaderné elektrárny Temelín. Celkem se tak v Německu protáčí už 28 675 vrtulí.

Ještě nikdy předtím nebyl počet nových větrníků tak vysoký. Letos zástupci větrné branže s tak prudkým nárůstem už nepočítají.

Od loňska platí v Německu nový systém podpory obnovitelné energie. Majitelé elektráren tak už nedostávají automaticky za vyrobenou elektřinu předem stanovenou dotovanou cenu. Investoři musí o volné kapacity soutěžit v aukcích a povolení získává ten, kdo nabídne nejnižší cenu.

Loni postavené větrníky mají zajištěnou podporu většinou ještě podle starých podmínek. Pro letošek BWE přesto očekává, že instalovaný výkon větrných parků na souši naroste o dalších 3500 megawatt. To je více, než si stanovila za cíl německá vláda, aby výstavba obnovitelných zdrojů udržela krok s výstavbou přenosové soustavy a další infrastruktury.


Zelená zpomaluje. Obnovitelné zdroje pokrývají jen šestinu spotřeby EU

 Německo loni vyrobilo méně elektřiny


Přesto BWE vyzývá vládu, aby dražené kapacity navýšila a zajistila tak další rozvoj větrné energetiky stejným tempem. „Aby bylo možné zajistit plynulou výstavbu pro plnění klimatických cílů, musí by vypsány aukce na dodatečné kapacity,“ uvedl Matthias Zelinger ze Svazu německých strojařů (VDMA).

EBF24

A podle všeho rodící se velká koalice jejich výzvy vyslyší. Vyjednávači už oznámili, že do budoucna počítají s většími objemy kapacity pro větrníky na pevnině, aby se zmírnilo očekávání nedodržení klimatických cílů pro rok 2020.

Dále čtěte:

Jaderné žně. Stovka reaktorů zachraňuje východ USA

Švédský recept na zelenou budoucnost: Reaktory na 60 let a větrné turbíny

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).