Menu Zavřít

S VLÁDNÍM POŽEHNÁNÍM

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

D a g m a r     T r u n c o v á

Privatizace telekomunikací ve střední a východní Evropě se rozjela, ale monopoly bohužel zůstaly. Postavení operátorů posílených o zahraniční investory je v jednotlivých zemích zatím neotřesitelné – dokonce s vládním požehnáním. Ve většině zemí jim totiž k tomu dala místní vláda – za příslib investic do místních operátorských firem – své povolení až do roku 2002.

Každý zahraniční investor, který vstoupil do privatizace v regionu střední či východní Evropy, si polepšil – alespoň na čas. Doma, kde měl donedávna také toto výsadní postavení, musí už od 1. ledna letošního roku bojovat s konkurencí. Telekomunikační trh západní Evropy byl totiž od tohoto data deregulován. Ovšem v bývalých postkomunistických zemích je západní investor dosud v pohodě.

Vezměme jako příklad firmu Deutsche Telekom, která spolu s americkou Ameritech vstoupila do maďarských telekomunikací a jejich prostřednictvím je tam na trhu králem. V Německu ji od letošního ledna narostla konkurence – za deset měsíců se tam na telekomunikačním trhu objevilo dvacet nových telekomunikačních operátorů. To vyvolalo nemalý tlak nejen na kvalitu poskytovaných služeb, ale především na ceny. Mnozí odborníci hovoří přímo o cenové válce a zemětřesení v odvětví. Prvním otřesem – samozřejmě v dobrém slova smyslu – je zpráva, že telekomunikační gigant Deutsche Telekom právě ohlásil snížení tarifů s účinností od ledna příštího roku.

Zákazník si v tomto případě rozhodně nenaříká. Kdy se však dočkají konkurenčního prostředí účastníci privatizovaných telekomunikačních sítí ve střední a východní Evropě, toť otázka. Snad po roce 2000.

V zájmu korektního posouzení celého problému je však třeba říci, že demonopolizaci odvětví závislého na sítích nelze uspěchat. To platí stejně u telekomunikací jako u elektroenergetiky či plynárenství. Tato takzvaná síťová odvětví je nutné – pokud jde o deregulaci trhu – posuzovat opatrněji. Objektivně je třeba přiznat, že privatizovat jatka nebo mlékárny a deregulovat trh masa či mlékárenských produktů je přece jen o něčem jiném než v případě takzvaného síťového průmyslu. O technických problémech vědí své odborníci z těchto resortů.

WT100

Ale jde také o jinou věc. Velké soukromé společnosti asi nepotěší, když budou muset svou přenosovou síť (plynovod, telefonní kabel či elektrické vedení), dávno vybudovanou vlastními náklady, podle zákona o deregulaci uvolnit konkurenční firmě (i když za úplatu). Ovšem bývalým socialistickým státním monopolům by to slušelo co nejdříve.

V ČR se už o zkrácení monopolu SPT Telecom začalo hovořit. Je ovšem otázka, do jaké míry by to bylo košer. Podepsaná smlouva se zahraničním konsorciem TelSource hovoří jasnou řečí: monopolní postavení výměnou za investice do odvětví povoluje do roku 2000. Pak je samozřejmě otázka, zda ČR nevyšle tímto spatný signál, pokud jde o serióznost jejího vystupování vůči zahraničním investorům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).