Menu Zavřít

SABELA ODCHÁZÍ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S P T     T e l e c o m

Ředitel SPT Telecom, oblast Praha Radomír Sabela minulý čtvrtek oznámil rezignaci na svou funkci. Svůj odchod od 1. ledna 1999 zdůvodnil především politickými tlaky na vedení společnosti, které byly nejčastěji spojovány právě s jeho jménem. „Zpolitizování mé manažerské funkce ředitele pražské oblasti je pro mne obtížně akceptovatelné a odporuje to mému vnímání manažerského poslání, uvedl Sabela s tím, že zároveň svým setrváním na postu ředitele nechce ohrozit celé vedení firmy.

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám před dvěma týdny oznámil, že provede změny ve vedení podniku, včetně odvolání Svatoslava Nováka z funkce generálního ředitele. Jako důvod uvedl postoj vedení firmy k jeho požadavku na Sabelovo odvolání. Ten měl být odvolán, protože ho Národní bezpečnostní úřad nedoporučil pro styk s utajovanými skutečnostmi, za které z pozice své funkce údajně odpovídá. Podle tiskového odboru SPT Telecom došlo představenstvo, dozorčí rada i provozní výbor společnosti na základě právní analýzy k závěru, že Sabela do styku se státním tajemstvím nepřichází, a proto odvolán nebyl.

EBF24

Sabela byl ve funkci ředitele oblastního Telecomu od července 1996. Od února 1993 do září 1995 byl náměstkem pro průmysl ministra Vladimíra Dlouhého a poté přešel k nizozemsko-švýcarskému konsorciu TelSource. To zvítězilo v tendru na sedmadvacetiprocentní podíl v SPT a zaplatilo za něj přes 1,5 miliardy dolarů. Sabela v Telsource byl manažerem pro mezinárodní projekty a tarifní politiku SPT do roku 2000.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).