Menu Zavřít

Ságu o hospodářském zázraku Němci natočí v Česku. Připomíná to tu padesátá léta

18. 3. 2019
Autor: Ludek via CC BY-SA 3.0

Německá televize ARD startuje natáčení třídílného televizního filmu podle úspěšného románu o německé měnové reformě, zavedení západní marky a poválečném hospodářském zázraku. Točit se bude i v prostorách ministerstva průmyslu.

„ALTENA GOES TV!“ napsal před rokem na svůj facebookový profil německý spisovatel Peter Prange. Veřejnoprávní televize ARD právě oznámila, že zfilmuje Prangeův román Unsere wunderbaren Jahre (Naše báječná léta) mapující osudy rodiny západoněmeckých průmyslníků v období mezi koncem války a pádem Berlínské zdi.

Nakonec je však všechno jinak, než autor doufal. Oproti očekávání se většina filmu nebude točit v městečku Altena, odkud Prange pochází a kde se děj románu odehrává, ale v Česku. Jak uvádí server Come-on.de, tuzemské lokality mnohem více připomínají atmosféru padesátých let než sedmnáctitisícové město v Severním Porýní-Vestfálsku.

Tam by bylo potřeba složitě a draze dočasně demontovat řadu reklamních poutačů, dopravních značek, satelitů a podobných zařízení. Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko přitom poskytla na vznik filmu dotaci 1,5 milionu eur.

Díky údajům z registru smluv je jasno minimálně o jedné lokalitě, kde bude film vznikat. Točit by se mělo v Petschkově paláci na ulici Politických vězňů v Praze. V takzvané „Pečkárně“ z roku 1929 sídlilo během nacistické okupace Gestapo. V suterénu místnosti docházelo k mučení zadržených a dnes se zde nachází památník. Po válce přešla budova na ministerstvo zahraničního obchodu a dnes ji využívá ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle smlouvy mezi úřadem a producentskou společností Mia Film využije štáb během tři dubnových dnů historickou zasedací místnost, chodbu v druhém patře, páternoster a WC. Za poskytnutí prostor dostane ministerstvo čtvrt milionů korun bez DPH.

Tisícistránková kniha Unsere wunderbaren Jahre vyšla v roce 2016 a v Německu se rychle stala bestsellerem. Výrazným motivem románu je zavedení západoněmecké marky v roce 1948 a naděje hlavních protagonistů spojené s měnovou reformou.

CIF24

Dále čtěte:

Zahraniční filmové štáby v Česku loni utratily 5 miliard korun. Převažovaly seriály

Oscara za nejlepší film získala Zelená kniha. Nejlepším hercem byl představitel Mercuryho

Režisér Strach: Málokterý český film se skutečně zaplatí

 Momentka z natáčení filmu Anděl páně 2

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).