Menu Zavřít

Šalamounský postoj

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo dopravy

EBF24

PRAHA (bor) - Koncept megalomanské stavby kanálu Dunaj – Odra – Labe škodí již dnes. Tak zní závěr tříletého výzkumu, který zadalo ministerstvo životního prostředí. Skupina odborníků měla vyhodnotit účelnost a důsledky výstavby vodní cesty. Studie konstatovala, že negativní vliv má už samotná územní ochrana různých variant záměru. „Brání výstavbě protipovodňové ochrany, vyžaduje naddimenzování staveb mostů a komunikací a komplikuje rozvoj obcí,“ uvedla analýza.
Přestože ministerstvo dopravy tvrdí, že stavba se nepřipravuje a není součástí dopravní politiky státu do roku 2013, se zrušením územní ochrany nesouhlasí. Resort zastává stanovisko, že Česko samo nebude dílo iniciovat. Na druhou stranu, pokud budou k dispozici evropské investiční prostředky, je prý v zájmu státu spolupracovat. „Základním úkolem naší generace je, abychom těm budoucím svými dnešními kroky neznemožnili uskutečnit jejich projekty, a to například i vzhledem k očekávaným budoucím problémům s cenou a zdroji ropy,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková.
Myšlenka na propojení tří významných evropských řek je stará minimálně čtyři století. Stavba kanálu je součástí mezinárodních smlouv o vodních cestách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).