Školní jídelny v Praze 10 by měly častěji servírovat čerstvé ryby a saláty. Radní městské části vyčlení školám na zlepšení stravy 2,6 milionu korun. Městská část tak v přepočtu přispěje zhruba dvě koruny na jednu porci. „V objemu, ve kterém se obědy připravují a s přihlédnutím k aktuální ceně jednoho oběda, to skutečně znamená rozdíl, který pomáhá situaci stabilizovat,“ uvedl Jaroslav Vrtiška, ředitel příspěvkové organizace, která zajišťuje provoz ve třinácti školních jídelnách v Praze 10.
Na jeden oběd ve školní jídelně mají kuchařky obvykle 26 až 30 korun včetně DPH, za tuto cenu musí nabídnout polévku, výběr ze dvou hlavních jídel, pití a některý z doplňků stravy. „V tuto chvíli už začala být situace neudržitelná. Abychom mohli zachovat nebo dokonce zlepšovat kvalitu jídel, museli bychom navýšit stravné, toho jsme se ale chtěli vyvarovat,“ uvedl starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).
Podle Jaroslava Vrtišky by spolu s navýšením příspěvku měly jídelny na své jídelníčky zařazovat například jiné druhy ryb pokud možno chlazených a čerstvých. „U potravin je to v našem prostředí vždy hledání kompromisů mezi dobrou cenou a dobrou kvalitou,“ konstatoval Vrtiška.
Mají učitelé dost peněz ? Čtěte:
Pedagogická komora: platy učitelů jsou podprůměrné. Nižší, než se říká veřejnosti
Městská část Praha 10 je oficiálně druhým nejlepším zřizovatelem školních jídelen v České republice. Za stravování obdržela ocenění na Mezinárodní konferenci k 70. výročí školního stravování.
„Myslím, že je v zájmu všech dopřát dětem kvalitní a chutné jídlo, proto jsme se rozhodli z rozpočtu městské části přispět školním jídelnám, které si tak budou moci dovolit zařadit na lístky čerstvé ryby nebo častěji nabízet čerstvou zeleninu,“ uvedl radní pro oblast školství Ondřej Počarovský (TOP 09).