Menu Zavřít

Samá šroubovice

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Ústav molekulární genetiky

WT100

PRAHA (bor) - Akademie věd postaví v pražské Krči novou budovu pro výzkum molekulární biologie a biotechnologie. Ve výběrovém řízení na stavbu objektu za 260 milionů korun zvítězila společnost Skanska. Tendru se zúčastnily také firmy BAK Trutnov, VCES a sdružení Metrostav a K-Konsit.
Akademie chce začít stavět ještě letos, s dokončením objektu počítá v roce 2006. Projekt nazvaný Infragen bude zčásti financovat samotná akademie, část prostředků bude čerpáno ze zisku z prodeje licencí, zejména na úspěšná virostatika. Většinu prostředků ale poskytne stát prostřednictvím programu Rady pro výzkum a vývoj. „Kromě toho se snažíme získat peníze z programů Evropské unie,“ řekl týdeníku EURO Václav Pačes, ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR.
Ústav byl založen v roce 1976 a jeho zaměstnanci nyní pracují v několika budovách v Dejvicích, Krči a v Kolči. „Za těchto okolností je velmi obtížné koordinovat činnost ústavu a zlepšovat jeho vědecký výkon,“ tvrdí Pačes. V minulém roce proto akademie zahájila projekt Infragen, jehož součástí je výstavba nové budovy v krčském areálu akademie.
Architektonické řešení nové budovy ústav zadal Architektonickému ateliéru Ypsilon. „Některé prvky budovy jsou inspirovány samotným výzkumem. Například venkovní schodiště má podobu symbolu genetické dědičnosti – dvojité šroubovice DNA. Skla v přízemí jsou potištěna grafikou využívající rovněž abstraktní podobu DNA,“ řekl týdeníku EURO architekt Jan Šesták.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).