Menu Zavřít

Sanders čeká na ránu z milosti. Uštědřit mu ji může Florida

14. 3. 2020
Autor: čtk

Šance kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sanderse získat nominaci Demokratické strany jsou po posledních výsledcích z primárek mizivé. Definitivně je může utnout Florida, kde se rýsuje výrazné vítězství Joea Bidena. Sandersovi přitěžuje i fakt, že v tomto státě žije značná část přistěhovalců z Kuby.

Počáteční vývoj primárek nahrával Sandersovi, který se brzy stal jasným favoritem na zisk stranické nominace. Biden se ale zvedl jasnou výhrou v Jižní Karolině. Poté triumfoval při tzv. volebním superúterý, když vyhrál v deseti ze čtrnácti států. Jeho stoupající šance utvrdilo další úterý, při kterém zvítězil ve čtyřech ze šesti států, včetně důležitého Michiganu, které měl podle původních předpovědí jasně ovládnout Sanders.

Na základě stále neúplných výsledků (hlasy ve státě Washington se stále ještě sčítají) má Biden zajištěno 887 delegátů, zatímco Sanders 731. K získání nominace je potřeba získat nejméně 1991 delegátů nominačního sjezdu.


Sanders pod tlakem mění strategii. Útočí na Bidena a odvolává se na Obamu


Sanders už má teď minimální šance a zámořští politologové spíš řeší, kdy z primárek odstoupí. Poslední ránu by mu mohlo dát hlasování na Floridě, kde se v úterý 17. března rozdělí 219 delegátů. Jak upozorňuje web Politico, žádný stát nezvýrazňuje Bidenovy silné a Sandersovy slabé stránky, jako právě Florida.

Více než čtvrtinu demokratického elektorátu v primárkách představují v tomto státě Afroameričané. Ti tvoří pevnou část podporovatelské základny Bidena, jenž zastával post viceprezidenta za vlády prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamy. Biden má silnou podporu i mezi staršími voliči, takže pro něj mluví i fakt, že dvě třetiny voličů by měli tvořit lidé nad padesát let. K tomu je potřeba připočíst fakt, že šest z deseti registrovaných voličů se považuje za konzervativce.

Bernie a Fidel

Sanders má
tradičně silnou pozici mezi Hispánci, z čehož by právě na Floridě měl
teoreticky hodně těžit. Je to však spíše naopak. Velkou část tamní komunity totiž
tvoří přistěhovalci z Kuby, případně jejich potomci. Ti mají k Sandersovi
a jeho postoji k diktátorským režimům velké výhrady.

Sanders si
přitížil minulý měsíc, kdy v televizním rozhovoru pro pořad 60 Minutes
odmítl odsoudit Kubánskou revoluci a Fidela Castra pochválil za to, jak na Kubě
pomohl zdravotnímu systému a školství.

„Pokaždé,
když Bernie Sanders otevře pusu a potvrdí svůj status socialisty, zajistí tím
Bidenovi další hlasy Hispánců na Floridě,“ řekl webu Politico politický
konsultant Fernand Amandi, který pracoval pro kampaň Baracka Obamy v letech
2008 a 2012.

Amandi sesbíral informace mezi Hispánci a ptal se jich na reakce na zmíněný rozhovor. „Jedna žena doslova brečela. Další říkala, že v té době vařila večeři a tak se rozčílila, že na to zapomněla a jídlo spálila.“ Sanders se na Floridě prakticky nemá o co opřít a směřuje k velkému debaklu. Podle posledních průzkumů vede v tomto státě Biden poměrem 66:22.

Zdroj: Politico.com

MMF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).