Menu Zavřít

Šaráda

21. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Zdá se, že kauza Jiřího Čunka ještě není zcela u konce

Ministryně spravedlnosti míní znovu otevřít případ senátora, bývalého vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL. „Domnívám se, že kauza Čunek poškodila obraz české justice. Chci její obraz zlepšit,“ prohlásila minulé úterý. Zatímco zlepšit obraz české justice vzhledem k dočasnému charakteru Fischerovy vlády asi nestihne, zasáhnout do volební kampaně ještě třeba ano. Daniela Kovářová se odhodlala k akci den poté, co Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání Marcely Urbanové, dřívější Čunkovy sekretářky na vsetínské radnici, jíž hrozily tři roky vězení za křivou výpověď. Proč? O motivu a důvodech údajného půlmilionového úplatku, jenž měl Čunek převzít, vypovídala prý sice nepravdivě, avšak nelze říci, že by tak učinila úmyslně, čili nemůže být za to stíhána. Urbanová je tím pádem „za vodou“ i pro případ, že by byl Čunkův sedmitisícistránkový spis zveřejněn dokonce na internetu, jak chce ministryně spravedlnosti, a kdekdo by se mohl porýpat i v jejích výpovědích. Ostatně byla to právě Marcela Urbanová, která vyšetřování Čunka pro podezření z korupce uvedla do chodu. S odvoláním na příslušný policejní dokument TV Nova 16. února 2007 sdělila, že tak učinila prostřednictvím advokáta, kdysi ministra spravedlnosti za ODS Jiřího Nováka, aby nebyla vedena jako oznamovatel. Doktor Novák prý podle úředního záznamu kontaktoval policii v říjnu 2006, avšak dělal v této věci jenom „pošťáka“. Může být! Advokát je povinen hájit zájmy svého klienta a Urbanová byla klientkou Novákovy kanceláře už dříve, když jí pomáhala se žalobou na Čunka pro údajné sexuální obtěžování. Hned počátkem roku 2007, kdy se Čunkova kauza rozbíhala, však někteří lidovci naznačovali, že asi má i politické pozadí. Čím argumentovali? Tak zatímco prodej vsetínských bytů, za nějž měl Čunek inkasovat půlmilionový úplatek, se udál již před lety, Jiří Novák předal policii příslušnou informaci až někdy koncem října 2006, tedy poté, co se z neznámého komunálního politika Čunka stal senátor a očekávaný příští předseda KDU-ČSL. Topolánkova první vláda byla tehdy v demisi a v hektických vyjednáváních o její nástupkyni si lidovce předcházela jak ODS, tak Jiří Paroubek. Ten měl až do poloviny prosince 2006 jistou šanci stát se premiérem kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a ODS, než tuto variantu Topolánkovi 13. prosince zatrhla výkonná rada jeho strany. Když se jel novopečený šéf lidovců Čunek představit do pražských politických salonů, hned dvakrát se sešel s Paroubkem a médiím z nich oba potvrdili pozitivní dojem. Novákovo oznámení Čunkovy údajné korupce si v tehdejší dusné atmosféře vysvětlili někteří lidovci jako varování ODS, aby se nesbližovali s Paroubkem.
Opět dusno je pár týdnů před říjnovými volbami do sněmovny a nejen lidovci podezírají ministryni spravedlnosti, že její úmysl znovu otevřít Čunkovu kauzu není politicky neutrální. Daniela Kovářová podala stížnost jak ve prospěch, tak v neprospěch Jiřího Čunka a Petra Hurty, od jehož firmy měl obdržet úplatek, což je ale nemožné. V případě Čunka, jehož stíhání zastavil jihlavský státní zástupce Salichov, k němuž zásahem Nejvyššího státního zastupitelství kauza doputovala z Přerova, mohl být zákon porušen jen v jeho prospěch. Výrok Nejvyššího soudu by byl pouze akademický, Čunkovi dodatečně nic nehrozí a Kovářové iniciativu si může pochvalovat. Na základě judikátu Ústavního soudu z roku 2003 však nepřipadá v úvahu ani to, aby si ministryně stěžovala na zastavení Čunkova stíhání. Taková stížnost je podle expertiz, jež si nechal vypracovat už Kovářové předchůdce Jiří Pospíšil (ODS), přímo vyloučena! Podle některých právních expertů by si ale ministryně mohla stěžovat na fakt, že Čunkovo stíhání bylo vůbec zahájeno. Jestliže by závěr Nejvyššího soudu zněl, že Čunek neměl být nikdy obviněn, snahy takřečené justiční mafie o zastavení jeho stíhání by se jevily jako oprávněné.
Kovářovou údajně doporučil do vlády jeden z prominentů „justiční mafie“, kteréžto označení zavedla bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti Lidového domu Marie Benešová. Premiér Fischer se měl nominaci Kovářové vzepřít, leč předseda ODS Topolánek na ni trval. Poněvadž v případě volebního vítězství ČSSD nastane „čištění stájí“, Daniele Kovářové a těm, kteří ji na ministerstvo prosadili, nejde teď asi ani tak o Čunka, jako o ně samé. Stížností k Nejvyššímu soudu si mohou dodatečně obstarat alibi. Zveřejněním Čunkova spisu na internetu, což by jistě předvolební kampaň náležitě „oživilo“, se to asi nepovede, neboť „by (to) bylo výrazným zásahem do ústavních práv svědků v této kauze“. Tak pravil jihlavský státní zástupce Salichov, odmítnuv zveřejnění spisu, a vyzval předsedu Ústavního soudu Rychetského, aby mu poradil. To ale žádný soud nesmí! A tak po vilách v Toskánsku, Janouškových kontech a dalších senzacích zbude možná nakonec ve volební kampani čas i na něco jiného než na vyvolávání zavádějících emocí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).