Menu Zavřít

Saša Blau: Ostrov věčného léta

11. 2. 2014
Autor: Saša Blau

Francouzi mají svoji Riviéru, Češi jezdí za sluncem do Chorvatska, Rusové na Krym. Víte však, kam jezdí k moři Číňané? Na Chaj-nan. Když se jim svěříte, že jedete na Chaj-nan, Číňané se zasní a že by prý hned jeli také.

Chaj-nan je ostrov o délce zhruba 160 kilometrů. Leží na samém jihu Číny a má tropické klima. Na Chaj-nanu znají jen dvě roční období: mokré léto a suché léto. Když v Pekingu udeří lednové mrazy a v Šanghaji ukazuje teploměr sotva deset stupňů, na Chaj-nanu je příjemných pětadvacet. Hlavním městem Chaj-nanu, kde čínská rodina na dovolené vystoupí z letadla či z vlaku, je Chajkchou. Jsou tam pláže a hotely a promenáda, přesto většina cestujících ihned po příjezdu znovu nasedne na vlak či na autobus a spěchá dál na jih až na nejjižnější cíp ostrova, kde se nachází město San-ja.

Chaj-nan nebyl vždy symbolem dovolené u moře. Ve druhém století za vlády dynastie Chan byl odlehlý ostrov místem, kam císař posílal nepohodlné úředníky do vyhnanství. Za druhé světové války ostrov okupovali Japonci, poté na něm krátce vládl Kuomintang, v roce 1950 se Chaj-nan stal součástí komunistické Číny. Dalších několik dekád platil za zaostalou zemědělskou provincii. Plážové rezorty a mezinárodní hotely tu začaly růst až v devadesátých letech minulého století. Zejména San-ja si z nějakého důvodu oblíbili Rusové. Restaurace a hotely mají ruské nápisy, ruština je po čínštině nejčastěji používaným jazykem.

Ceny ubytování v San-ja jsou na čínské poměry vysoké: hotelový pokoj začíná na 400 jüanech (1200 korun), hostely, které jinde v Číně účtují za postel v hromadné noclehárně 30 jüanů (90 korun), chtějí 65 jüanů za noc. Přesto je San-ja místem, kam jezdí odpočívat čínská střední třída. Rodiny s instantními nudlemi a pivem piknikují na dece, mladé páry si tu dlouho před svatbou pořizují kýčovité svatební fotografie a čínští nudisté se opalují do černa. Těm posledně jmenovaným však ráj brzy skončí. Úřady na ostrově tento týden oznámily, že proti milovníkům naturismu zakročí. Pomáhat jim budou sledovací kamery a policejní hlídky. Trestem pro naháče může být údajně dokonce pobyt za mřížemi v rozmězí pěti až deseti dnů.


Čtěte také:

WT100

Na Andělu v Praze se uskutečnil miliardový obchod s kancelářemi

Finep chce v Praze na Barrandově postavit dalších 600 bytů

  • Našli jste v článku chybu?