Menu Zavřít

Saša Blau: Rok Koně

29. 1. 2014
Autor: CC BY 2.0: Jason via Flickr

Že se blíží čínský nový rok, neboli svátky jara, člověk cestující po Číně pozná, i kdyby nechtěl. Jízdenky na přecpaných nádražích jsou vyprodané, ceny letenek závratně vysoké, hotely v místech, kam jste se chtěli uklidit a to šílenství tam přečkat, mají plno.

Když se rojí miliarda lidí, je to znát. Blížící se nový rok, který pro Číňany začíná prvního února, je poznat i v obchodech. Prodávají cokoli se symbolikou koně. Plyšové koně pro děti, dřevěné koně jako bytový doplněk, kalendáře s koněm. S koncem ledna totiž končí i rok Hada a začíná rok dřevěného Koně.

Kromě koní se ale dobře prodává i alkohol, šperky, oblečení. Číňané si na Nový rok dávají dárky jako Evropané o Vánocích. Ruce si mnou majitelé restaurací – firmy pořádají v lednu opulentní zaměstnanecké večírky, kde kořalka paj-ťiou teče proudem. Čínský horoskop má 12 zvířecích znamení, která se pravidelně střídají.

Dřevěný Kůň v sobě spojuje oheň a dřevo. Podle singapurského serveru asiaone.com by se v roce 2014 mělo dařit „ohnivým“ průmyslovým odvětvím jako je ropa a plyn, aerolinky, restaurace, IT a elektronika a také sektorům souvisejícím se dřevem (vzdělání, tisk, móda, lékařství). Horší rok mohou čekat odvětví související se zemí, jako jsou třeba reality. V případě Číny se o prasknutí realitní bubliny mluví už dlouho, že by už?

Špatný rok budou mít podle serveru také sektory orientované na vodu. Také investiční banka CLSA vydala žertovní „Index Feng šui 2014“. Předpovídá v něm, že v první polovině roku se bude na hongkongské burze dařit ohnivým odvětvím: módě, internetu a telekomunikacím. Ve druhé polovině roku se fortuna obrátí ve prospěch znamení Krysy, která je opakem Koně. Ohnivá odvětví půjdu dolů. Kůň v čínské astrologii znamená rychlý úspěch a cestu. Může ale také znamenat rychlý úspěch v boji. Při pohledu na rostoucí napětí mezi Pekingem a Tokiem věřme, že čínští politici nejsou pověrčiví.


Čtěte také:

WT100

Saša Blau: Oslina a liščina

Saša Blau: Čínský spotřebitelský patriotismus

  • Našli jste v článku chybu?