Menu Zavřít

Šašek provokuje: Česko vzbudilo světový rozruch hlavně na Slovensku

9. 1. 2014
Autor: Profimedia.cz

Konstrukce reality je velmi zábavný sport, v době neomezených možností internetu dokonce zajímavější než ženské sumo. Díky tomu, že jsou dnes stejně platné všechny hlasy, dozvídáme se nově, co je vlastně člověk, co je život, co znamená svoboda, spoustu významů dostává také populární slůvko korupce.

Šašek si díky brouzdání planetárními sítěmi také všiml, že se zcela nově definoval donedávna poměrně stabilní termín – svět. Následující dvojice příkladů to dokládá vcelku názorně.

První je „světovější“, neboť pochází z globálního zdroje. Když si šašek chtěl něco koupit přes e-Bay, zjistil, že pojem svět není zdaleka tak jasný, jak se domníval. V kolonce, kam se produkt zasílá, bylo sympatické ujištění, že do celého světa. Vše se trochu zkomplikovalo, když následující kolonka vyjmenovávala výjimky. Těmi byly (ve zkráceném znění): Severní a Jižní Amerika, severní Evropa, jižní Evropa, střední Evropa, západní Evropa, východní Evropa a celé Rusko, Asie, Čína, Japonsko, Antarktida… A když se šašek propracoval k závěrečné kolonce, kde si mohl vybrat, do které z částí celého světa si to vlastně může nechat zaslat, zbyla Velká Británie a Irsko. V tomto případě redefinice pojmu svět byla otravná, ale nikoli závažná.

Druhý případ má lokálnější charakter. Už několik let šaška týrají titulky typu „Světová média něco píší o České republice“. Působí to velkolepě, téměř jako by se svět o Česku začal domnívat, že je tak důležité, jak si myslí sami Češi. Když se čtenář do podobného článku pustí podrobněji, jen se rozčílí. Světová média jsou totiž výlučně médii slovenskými. Cimrmanovský duch zjevně u českých editorů vládne dál.

To už sice není smutné, je to spíše k smíchu, na druhé straně to je ale závažné. Opět se tu posiluje mýtus, že je Česko pro svět důležité. A to je omyl, kterého bychom se měli pro příště vyvarovat.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Dvě dobré rady

WT100

Šašek provokuje: Prohry roku 2013

Šašek provokuje: Co na srdci, to na záznamu

  • Našli jste v článku chybu?